• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

28.10.2024

14:00

Najbolji slavski kolač za početnike! Recept je pun pogodak - rešava vas muke sa pripremom, a ukus je nikad bolji

Shuterstock

Recepti

Najbolji slavski kolač za početnike! Recept je pun pogodak - rešava vas muke sa pripremom, a ukus je nikad bolji

Podeli vest

Slavski kolač je neizostavni deo trpeze, a ovaj jednostavan recept učiniće da i početnici postanu eksperti u pravljenju ovog kolača.

Slavski kolač je srž srpske tradicije i važan deo proslave slava, koje predstavljaju porodične i verske običaje. Za mnoge, priprema slavskog kolača predstavlja poseban trenutak i pravi izazov.

Evo jednostavnog recepta kako da ga lako napravite: 

Sastojci:

10 g kvasca

1 kašike vode

300 g belog brašna tip 500

1 kašičica soli

1/2 supene kašike šećera

1 kašika ulja

200 ml vode

Foto: Shutterstock

 

Priprema: 

Za slavski kolač prvo u posebnoj činiji razmutite kvasac i ostavite ga sa strane da se aktivira. U drugoj vangli prosejte brašno, a 3 kašike odvojite na stranu. U vanglu dodajte so, šećer, ulje, kvasac koji se rastopio, vodu i umesite testo.

Nakon toga, počnite da dodajete jednu po jednu od kašika brašna i premesite testo pa ga ostavite pokrivenog da naraste, oko 40 minuta. Premesite ga nakon toga i podelite na 3 dela od 50 g, jedan od 110 g i jedan od 430 g.

Premesite zatim testo u loptice. Deo od 110 g podelite na 3 dela i svaki premesite opet u loptice. Najveći deo testa isto premesite i formirajte loptu, a zatim sve ostavite da se odmori oko 10 minuta.

Podmažite kalup za pečenje i u njega stavite najveću loptu testa. Prekrijte folijom i ostavite da naraste. Od ostalih loptica možete da napravite pletenice kako biste ukrasili kolač. Ukrasite ga i ostavite da naraste još malo, pa ga premažite uljem i pecite na 200 stepeni 20 minuta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set