• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.10.2024

19:00

Najbolji recept za slavsko žito! Tajna dobrog ukusa je u ovim sastojcima

Shuterstock

Recepti

Najbolji recept za slavsko žito! Tajna dobrog ukusa je u ovim sastojcima

Podeli vest

Žito za slavu, jedan od glavnih simbola krsne slave, pravi se na tradicionalan način, ali je ukusnije uz dodatak muskatnog oraščića i cimeta.

Kod nas se na svakoj slavi žitom dočekuju gosti, pa se svaka domaćica posebno trudi oko njegove pripreme.

Ovaj recept za slavsko žito se smatra jednim od najboljih, zato što se žitu dodaju aromatični začini. 

Sastojci:

300 grama pšenice
300 grama mlevenih oraha
oko 250 grama šećera
muskatni oraščić
malo cimeta na vrh noža

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Žito dobro očistiti od nečistoće i isprati pod mlazom vode. Staviti je u veći sud  i ostaviti da provri.

Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To se radi četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se raspuknuti, što je dobro.

Kad četvrti put voda provri, skloniti posudu sa šporeta, staviti na hladno mesto, poklopiti i ostaviti dva stoji dva sata. 

U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe i malo šećera. Dodati malo cimeta i muskantnog oraščića.  Žitu dodati malo vode od kuvanja, da ne bude suvo. Probati ukus, pa po potrebi dodati još šećera.

Žito staviti u činiju, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polovinama jezgra oraha. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita. Proslavljanje krsne slave je stari običaj koji poštuju mnoge porodice u Srbiji. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Džet set

Srbija