• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

02.12.2024

17:00

Najbolji recept za domaće perece! Ukusnije i mekše nego iz pekare

Shutterstock

Recepti

Najbolji recept za domaće perece! Ukusnije i mekše nego iz pekare

Podeli vest

Savršene, mekane i mirisne – domaće perece koje možete jesti dok su još tople ili ih podgrejati kasnije. Idealne uz omiljene namaze, a priprema je jednostavna i brza!

Domaće perece su mekane, mirisne i savršene za svaki trenutak. Možete ih jesti dok su još tople, a mogu se lako podgrevati i kasnije. Idealne su uz omiljene namaze, a njihov miris će uvek donositi toplinu doma.

Ne postoji ništa lepše i ukusnije od njih, tokom ovih dana. Bacite se na posao i napravite ih već danas. 

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 500 ml vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 100 ml ulja
  • 1 kg brašna

Slani preliv:

  • 200 ml vode
  • 7 kašika brašna
  • 1 puna kašika soli

Priprema:

U toplu vodu stavite izmrvljen kvasac i šećer, pa dobro promešajte. Dodajte pola brašna, pola ulja i so, i sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku masu bez grudvica. Zatim dodajte ostatak brašna i umesite testo. Ponekad je dovoljno 950 g brašna, ali cilj je da testo bude glatko i srednje tvrdo, ni previše mekano ni previše tvrdo, kako bi se perece lepo pečile.

Radnu površinu premažite sa malo ulja, a zatim otkidajte komade testa (oko 120 g svaki) i oblikujte ih u kuglice. Stavite ih na pouljeni deo, premažite sa uljem i pokrijte plastičnom kesom, pa ostavite da odstoje 20 minuta.

Nakon što su kuglice odstajale, svaku valjajte u duguljastu trakicu dužine oko 80 cm. Spojite krajeve trake kao da vezujete čvor, pa ih prebacite u sredinu i okrenite tako da spojevi budu sa donje strane.

Kada stavite da se peku u drugu tepsiju raditi ostatak testa da vam ne bi prekisle ako ih uradite u isto vreme sve. Umutiti vodu, brašno i so, da masa bude nešto ređa od jogurta. Kada su perece skoro pečene ovom masom išarati perece pa ostaviti da se dopeku.

Ovaj recept je jednostavan, ali donosi savršene perece koje ćete obožavati!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set