• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

03.12.2024

16:20

Spremite girice na nikad brži način! Dodajte ovaj sastojak u ulje i rešite se neprijatnog mirisa

Shutterstock

Recepti

Spremite girice na nikad brži način! Dodajte ovaj sastojak u ulje i rešite se neprijatnog mirisa

Podeli vest

Girice su mnogima omiljenje, ali ih domaćice često izbegavaju zbog neprijatnog mirisa koji se širi tokom prženja. Uz jednostavan trik, ne samo da ćete uživati u savršenom ukusu, već će vaša kuća ostati bez tragova mirisa ribe!

Božićni post je vreme kada mnogi tragaju za inspirativnim i jednostavnim receptima koji zadovoljavaju pravila ishrane, a ujedno donose raznolikost na trpezu.

Riba, kao jedan od osnovnih izvora zdravih masti, pravi je izbor za sve koji žele da obogate jelovnik, posebno tokom posta. Lekari i nutricionisti preporučuju da ribu jedemo barem dva puta nedeljno, jer je bogata omega-3 masnim kiselinama koje imaju blagotvoran uticaj na srce, mozak i celokupno zdravlje organizma.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, priprema ribe mnogima deluje kao izazov zbog mirisa i procesa čišćenja. Srećom, girice su izuzetak! Ove male ribe su jednostavne za pripremu, ne zahtevaju čišćenje i uz nekoliko trikova, možete izbeći neprijatan miris u kući.

Savremeni trik za miris ribe

Prilikom prženja, u ulje dodajte komadić kore limuna ili kašičicu sirćeta – ovo će značajno smanjiti intenzitet mirisa.

Sastojci:

  • 500-600 g girica
  • 1 kašičica soli
  • 150 g brašna
  • 0,5 l ulja za prženje

Priprema:

Girice isperite hladnom vodom, posolite i stavite u cediljku. Protresite ih kako bi se so ravnomerno rasporedila, pa ih ostavite oko sat vremena da se ocede.
U cediljku pospite brašno preko girica i ponovo ih protresite dok ne budu u potpunosti prekrivene brašnom. Stavite cediljku iznad posude kako biste sačuvali višak brašna i ponovite postupak dok svaka ribica ne bude uvaljana. Ovaj metod je znatno brži od pojedinačnog valjanja svake girice.
Zagrejte ulje u šerpi na nešto jačoj temperaturi. Pržite girice u manjim količinama, tako da ravnomerno popune površinu šerpe. Povremeno ih mešajte kako bi se lepo ispekle sa svih strana, dok ne postanu zlatno reš. Vadite ih na papirne ubruse kako bi upile višak masnoće.

Girice su savršene za posluživanje i tople i hladne. Uživajte u ovom zdravom i jednostavnom obroku koji će oduševiti vašu porodicu, a kuhinju ostaviti bez neprijatnih mirisa!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne
Politika

Na današnji dan je umro balkanski Hitler: Srbi su mu bili prva meta - a Vatikan mu pomogao da pobegne

U mračnoj ulici Sančez u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buenos Ajresa 10. aprila 1957. sreli su se Ante Pavelić i Blagoje Jovović. Dva metka završiće u telu Pavelića, a od posledica tog ranjavanja dve godine kasnije će umreti u Frankovoj Španiji. Kako je Blagoje Jovović, sa svojom grupom iz Argentine, uspeo da uradi nešto što nisu mogle ili htele ozbiljne bezbednosne službe i zašto je danas važan mit o Jovoviću?

28.12.2025

14:11 >> 14:16

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja
Kultura

Ovi parovi su zapalili domaće ekrane: Hemija koja se ne zaboravlja

Neke ljubavi traju koliko i kadar, a neke ostanu zauvek urezane u kolektivno sećanje. Domaće serije i filmovi doneli su parove čija je hemija bila jača od scenarija i veze koje su publiku naterale da navija, pati, veruje i pamti. Ovo su parovi koji su obeležili naše ekrane i postali više od fikcije.

28.12.2025

13:13

JOŠ Zabava VESTI

Džet set