• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

12.12.2024

12:20

4 neodoljiva jela s kiselim kupusom! Ukus koji vraća energiju i čuva zdravlje

Shuterstock

Recepti

4 neodoljiva jela s kiselim kupusom! Ukus koji vraća energiju i čuva zdravlje

Podeli vest

Kiseli kupus nije samo nezaobilazan deo zimskih trpeza, već i prava riznica vitamina. Uz ove recepte, pretvorićete ga u pravu gurmansku poslasticu!

Kada temperature padnu, a imunitet oslabi, kiseli kupus postaje nezaobilazan saveznik. Osim što je ukusan, mnogi ga smatraju nutritivno vrednijim od citrusnog voća, poput limuna i pomorandži.

Bilo da ga pečete, kuvate ili jedete svež kao salatu, ovaj tradicionalni zimski delikates ima mnoštvo primena u kuhinji. Predstavljamo vam četiri originalna recepta sa kiselim kupusom.

Podvarak sa kimom

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 1,5 kg kiselog kupusa (ribanca)
  • 0,5 kg svinjetine
  • 2 glavice crnog luka
  • 100 ml ulja
  • 100 g pirinča
  • Lovorov list
  • Kašičica kima
  • Biber

Priprema:
Ako je kupus previše kiseo ili slan, properite ga i ocedite. Na polovini zagrejanog ulja propržite sitno seckan crni luk, pirinač i lovorov list. Dodajte kupus, sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Zatim začinite biberom i kimom, pa prebacite u pleh za pečenje.

Na preostalom ulju kratko propržite meso isečeno na tanke šnicle, posolite i pobiberite. Stavite meso preko kupusa, pa sve prelijte uljem na kojem se meso pržilo. Prekrijte kupusom, dodajte izmrvljeni list lovora i pecite u rerni na umerenoj temperaturi oko sat vremena. Tokom pečenja, povremeno promešajte kako bi se ravnomerno zapečelo.

Zapečeni ribanac

Foto: Shutterstock

 

 

Sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa (ribanca)
  • 200 g mesnate slanine
  • 2 para polusuvih kobasica
  • 100 g seckanih oraha
  • 200 ml kisele pavlake
  • 1 struk praziluka
  • Slatka začinska paprika
  • Lovorov list
  • Ulje

Priprema:
Iseckajte beli deo praziluka i propržite na ulju zajedno sa slaninom isečenom na kockice. Dodajte kupus, biber u zrnu i lovor, pa dinstajte na tihoj vatri. Kada kupus promeni boju, ubacite začinsku papriku i orahe. Preko stavite kobasice isečene na parčiće i zapecite u rerni na 220 stepeni dok kobasice ne porumene. Servirajte uz kiselu pavlaku.

Poljski bigoš

Sastojci:

  • 1 kg kiselog kupusa (ribanca)
  • 1 par suvih kobasica
  • 300 g svinjetine od buta
  • 300 g srnetine
  • 3 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 50 ml ulja
  • Slatka začinska paprika
  • List lovora
  • 5 suvih šljiva
  • 2 kašike sušenih pečuraka
  • 200 ml soka od paradajza
  • Kašičica šećera
  • Čaša crnog vina

Priprema:
Kobasice isecite na kolutove, a meso na kockice, pa pospite brašnom. Luk iseckajte na rebarca i propržite zajedno sa srnetinom. Dodajte beli luk, začinsku papriku i čašu vode, pa dinstajte pola sata. Zatim ubacite svinjetinu, kobasice, lovor, suve šljive i natopljene pečurke. Na kraju dodajte kupus i nastavite dinstanje uz povremeno dolivanje vode. Pred kraj sipajte paradajz sok, šećer i crno vino, pa kuvajte još 15 minuta. Servirajte uz crni hleb.

Salata od kiselog kupusa i belog luka

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 0,5 kg kiselog kupusa (ribanca)
  • 4 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1-2 kašičice ljutog karija
  • Nekoliko grančica celera

Priprema:
Beli luk sitno iseckajte, pa ga dodatno izgnječite nožem. Kupus rastresite, dodajte mu luk i seckane listove celera. Pospite karijem, prelijte maslinovim uljem i dobro promešajte. Ova salata je idealan prilog za zimske specijalitete.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

(ANKETA) Gde Srbi najviše zimuju?
Društvo

(ANKETA) Gde Srbi najviše zimuju?

U susret novogodišnjim i božićnim praznicima većina Srba uveliko planira svoje zimovanje, a sudeći po popunjenim kapacitetima u našoj državi, čini se da najpre biraju domaće planine.

07.12.2025

09:30

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set