• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: informer

15.12.2024

11:00

Omiljeni desert princeze Dajane! Jeftin kolač skromnih sastojaka koji daje neodoljivi miris i ukus

Shutterstock/EPA

Recepti

Omiljeni desert princeze Dajane! Jeftin kolač skromnih sastojaka koji daje neodoljivi miris i ukus

Podeli vest

Prema bivšem kuvaru Darenu Makgrediju, pokojna princeza Dajana je volela klasičan britanski desert puding od hleba i putera.

Ovaj tradicionalni specijalitet, poznat i kao "puding za siromašne", pokazuje kako skromni sastojci poput bajatog hleba i nekoliko osnovnih namirnica mogu da stvore izvrstan desert.

Iako jednostavan, desert je postao simbol "narodne princeze", spajajući tradiciju i toplinu. Američka klasična verzija, koja se pravi od kidanog hleba, britanska varijanta zadržava slojeve, pružajući elegantniji izgled i savršen balans tekstura. Dodaci poput grožđica natopljenih amaretom, listića badema ili viski sosa čine ovaj desert još luksuznijim.

Za pripremu ovog pudinga princeze Dajane potrebno je 50 minuta.

Foto: Shuterstock

 

Sastojci:

  • 90 g suvih grožđica prethodo natopljenih u amaretu
  • 12 kriški bajatog belog hleba (bez korice)
  • 170 g neslanog putera, rastopljenog
  • 9 žumanaca
  • 2 kašičice paste od vanile
  • 150 g šećera
  • 120 ml mleka
  • 480 ml pavlake za kuvanje
  • 90 g badema u listićima

Priprema:

Četiri kriške hleba narežite na kockice i ravnomerno ih rasporedite na dno posude za pečenje premazane puterom. Odozgo pospite natopljeno grožđe i preostali amareto.

Ostatak hleba isecite na trouglove i svaku krišku umočite u rastopljeni puter. Poređajte ih preko kockica hleba, stvarajući šare koje se preklapaju.

U velikoj činiji umutite žumanca, vanilu i šećer dok ne dobijete glatku smesu.

Foto: Shuterstock

 

U šerpi zagrejte mleko i pavlaku dok ne počnu da ključaju. Postepeno sipajte toplo mleko u smesu jaja, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice.

Smesu ravnomerno prelijte preko hleba, vodeći računa da svaki sloj bude natopljen.

Ostavite da odstoji 20 minuta kako bi hleb upio kremu. Posudu za pečenje stavite u veći pleh sa vodom (vodeno kupatilo) i pecite na 175° C 30-45 minuta, dok gornji sloj ne porumeni.

Pospite šećer preko vrha i karamelizujte ga pomoću plamenika ili funkcije pečenja u rerni. Po želji, ukrasite listićima bademima i poslužite dok je još toplo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set