• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: informer

14.01.2025

12:20

Kosovska barenica staro jelo srpskih kuća! Svaka domaćica mora da zna recept - hrskava i sočna

Shutterstock

Recepti

Kosovska barenica staro jelo srpskih kuća! Svaka domaćica mora da zna recept - hrskava i sočna

Podeli vest

Kosovska barenica je tradicionalno jelo koje potiče sa Kosova, a karakteriše je bogatstvo ukusa i sočnost. Priprema barenice je jednostavna, ali zahtevna, jer je potrebno malo više vremena i strpljenja, a rezultat je pravo uživanje u svakom zalogaju.

Barenica se tradicionalno doručkuje prvog dana pravoslavne Nove godine. Ova pogača sa sirom je vrlo slična bureku, ali sa specifičnim dodatkom, koji je čini omiljenom u mnogim domaćinstvima.

Savršen je izbor za sve ljubitelje pogača, a njeno pripremanje može biti i sjajna prilika da provedete vreme sa porodicom i prijateljima.

U nekim domaćinstvima stavlja se po jedan novčić za svu decu u porodici, dok u drugim važi verovanje da je dovoljan samo jedan i da će ko ga nađe imati sreću naredne godine.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 1 kocka kvasca
  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 300 g sira
  • 500 g suvih rebara
  • 500 g brašna
  • 2 kašike ulja
  • 200 ml tople vode

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer i izdrobljeni kvasac. Dodajte toplu vodu, pa zamesite glatko i mekano testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili vode, dok ne dobijete željenu teksturu.

Pokrijte testo čistom krpom i ostavite da odstoji 20 minuta. Ovo će omogućiti da se testo opusti i naraste.

U međuvremenu, izgnječite sir (možete koristiti viljušku) i pomešajte ga sa malo soli, po ukusu.

Dodajte jaje u smesu da biste dobili kremastu strukturu fila i ulje. 

Foto: Shuterstock

 

Stavite barenicu u prethodno zagrejanu rernu na 200°C i pecite je oko 30-40 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

U međuvremenu dok se barenica peče obariti rebra i kada budu gotova stavite ih preko barenice i pecite jos 5-10 minuta. Izvaditi barenicu iz rerne i viljuškom je izdrobite i pospite sir preko još vruće barenice.

Poslužite toplu, uz jogurt ili neku drugu omiljenu salatu, i uživajte u ovom jednostavnom, ali fantastičnom jelu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set