• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video
author image
Informer.rs

Novinar

15.01.2025

17:00

Male kulinarske tajne! Svaka prava domaćica treba da zna razliku između crnog i belog bibera

Shuterstock

Recepti

Male kulinarske tajne! Svaka prava domaćica treba da zna razliku između crnog i belog bibera

Podeli vest

Iako se po ukusu, boji i teksturi znatno razlikuju, i crni i beli biber mogu da unesu bogatstvo ukusa u mnoga jela. Ali, treba znati kada se koji koristi.

Beli biber ima blagi, suptilno zemljani ukus belog bibera rezultat je posebnog procesa sazrevanja i berbe.

Bobice se beru kada su potpuno (ili gotovo potpuno) zrele, nakon čega se potapaju u vodu kako bi omekšale. Zatim se uklanja spoljna opna, otkrivajući glatka bela zrna bibera. Upravo ta obrada daje blaži ukus belom biberu u odnosu na crni. Dužina stajanja u vodi takođe utiče na ukus - može da varira od laganog i travnatog do složenog i intenzivnog.

Foto: Shuterstock

 

Crni biber ima snažan, robustan ukus, koji pojačava aromu ostalih sastojaka u jelu.

Za razliku od belog, crni biber se bere dok su bobice još zelene, dakle pre nego što potpuno sazru. Nakon toga se suše na suncu ili u posebnim mašinama, što im daje tamnu boju i grubu teksturu. S obzirom na to da spoljna opna ostaje netaknuta, crni biber ima jači ukus od belog.

Foto: Shuterstock

 

 

Beli biber je idealan za sosove, supe i testenine

Iako se ređe koristi od crnog, beli biber vredan je dodatak kuhinji.

Popularan je u francuskoj i švedskoj kuhinji, kao i u azijskim jelima, poput kineskih i vijetnamskih. Posebno je pogodan za svetla jela, poput krompir-pirea, a mnogi kuvari smatraju da je vizuelno privlačniji. Dodajte beli biber kremastim sosovima i supama, kao i bogatim, skrobnim jelima poput testenine sa sirom ili zapečenog krompira.

Njegov zemljani, blago fermentisani ukus donosi suptilnu notu, koja se razlikuje od crnog bibera. Preporuka je da se dodaje postupno, uz stalno probanje jela.

Foto: Shuterstock

 

Crni biber je odličan za meso i prelive za salatu

Način na koji meljete crni biber utiče na njegov ukus, teksturu i intenzitet.

Fino mleveni crni biber najjačeg je ukusa i idealan je za sporo kuvanje ili jela kojima želite da dodate dozu pikantnosti. Srednje mleveni biber, poput onog u posudama za biber u restoranima, najbolji je za završno začinjavanje bez prejakog ukusa. Grubo mleveni biber izvrsno pristaje uz meso ili salatne prelive, dok su cela zrna idealna za kiseljenje, domaće supe i marinade.

U većini recepata beli biber može da zameni crni, ali ukus jela biće nešto drugačiji. Bez obzira na to koji biber ste odabrali, oba imaju jedinstvenu ulogu u kreiranju bogatih i slojevitih ukusa, čineći ih nezaobilaznim začinom u kuhinji.

Podsetimo, o tome kako biber može da pomogne kod mršavljenja, smo ranije pisali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set