• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

17.02.2025

17:40

Filija - tradicionalna kosovska pita bez kora! Topi se u ustima, a sastojke već sve imate

Shutterstock

Recepti

Filija - tradicionalna kosovska pita bez kora! Topi se u ustima, a sastojke već sve imate

Podeli vest

Filija je tradicionalni kosovski specijalitet koji se nekada pekao pod sačem, ali se danas može pripremiti i u rerni. Ključ je u postavljanju rešetke odmah ispod gornjeg grejača.

Filija je tradicionalna srpska pita koja se od davnina pripremala na Kosovu. Nekada se pekla pod sačem, a danas se lako može napraviti i u rerni.

Umesto klasičnih kora koristi se smesa nalik onoj za palačinke, a svaki sloj premazuje se kajmakom, što joj daje bogat i neodoljiv ukus.

Priprema ne zahteva posebne kulinarske veštine, ali je potrebno malo strpljenja kako bi filija bila savršena.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 800 ml vode
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 350 g kajmaka

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte brašno i vodu. Dobro sjedinite mikserom kako biste dobili glatko testo, slično smesi za palačinke. Rernu zagrejte na 250°C i podignite rešetku na najviši nivo. Nauljite tepsiju i sipajte tanak sloj smese, pa je kružnim pokretima ravnomerno rasporedite po dnu. Stavite u rernu i pecite dok ne dobije zlatnu boju.

Izvadite tepsiju, premažite ispečeni sloj kajmakom i sipajte novi sloj smese, ponovo ga ravnomerno raspoređujući. Vratite u rernu i ponavljajte postupak dok ne utrošite sve sastojke. Poslednji sloj treba da bude samo palačinka.

Isecite na parčiće i poslužite dok je još toplo.

Napomena: Koristite samo gornje grejače rerne kako bi filija dobila savršenu teksturu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set