• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

18.06.2019

09:12

NAUČNICI PRONAŠLI DOKAZ DA JE MISTERIOZNO BIĆE PLIVALO OKEANIMA! Čudovište iz Loh Nesa imalo je "brata blizanca" na drugom kraju sveta!

Zanimljivosti

NAUČNICI PRONAŠLI DOKAZ DA JE MISTERIOZNO BIĆE PLIVALO OKEANIMA! Čudovište iz Loh Nesa imalo je "brata blizanca" na drugom kraju sveta!

Podeli vest

Ne može se reći da smo danas u stanju da potvrdimo ili da negiramo postojanje čudovišta iz Loh Nesa, ali bismo možda mogli da kažemo da je njegov izgubljeni brat blizanac pronađen na sasvim drugom kraju sveta

Na ostrvu Sejmor, na Antarktiku, paleontolozi su otkrili fosilne ostatke ogromnog morskog reptila, od njuške do repa dugačkog 11 metara. Pretpostavlja se da je bio težak 15 tona, kao i da je živeo pre nekoliko miliona godina.

U pitanju je, najverovatnije, elasmosaurus (podvrsta pleziosaurusa - velikog morskog gmizavca mesoždera koji je živeo pre oko 200 miliona godina), za koga se zna da je živeo u Severnoj Americi u periodu krede, pre oko 70 do 93 miliona godina.

Foto: youtube

Naučnici ističu da je ovo dugo očekivani dokaz da je to biće nekada plivalo okeanima.

 - Godinama je to bila misterija. Uopšte nismo znali da li su u pitanju elasmosaurusi. To je bila neka neobična vrsta pleziosaurusa, za koju niko nije znao -  rekao je Hoze o'Gorman iz Nacionalnog saveta za naučna i tehnička istraživanja Argentine za Nešenal džiografik.

(VIDEO) A KO VAMA OTVARA PIVO? Papagaj mu sleteo na ruku i izveo neverovatan trik!

Fosilni ostaci životinja iz perioda krede i ranije su pronalaženi na Antarktiku, ali je ovaj jedan od najkompletnijih do sada. Inače, ogromni fosil je prvi put primećen 1989. godine, ali tadašnja ekspedicija nije raspolagala resursima da ga iskopa, prenosi Njuz hab.

Naučnici su, potom, još tri puta, 2005, 2012. i 2017. godine odlazili na Antarktik i vršili iskopavanja, kako bi izvukli fosilne ostatke teške ukupno 800 kilograma. Fosilizovane kosti još se sakupljaju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija