• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

25.11.2019

21:57

KAKO TUMAČITI DEKLARACIJE NA HRANI? Kad 'jedemo' samo aromu!

Zanimljivosti

KAKO TUMAČITI DEKLARACIJE NA HRANI? Kad 'jedemo' samo aromu!

Podeli vest

Potrošači sve više pažnje posvećuju zdravlju, te proizvođači koriste trikove kako bi nas namamili na kupovinu, čak i u slučajevima kada je hrana visokoprerađena i nezdrava

Čitanje specifikacija na proizvodima je vrlo zahtevno, a o odredbama kojima se reguliše označavanje hrane i koje su vrlo složene da i ne govorimo. Ipak, današnji potrošači sve više pažnje posvećuju zdravlju, te proizvođači koriste trikove kako bi nas namamili na kupovinu, čak i u slučajevima kada je hrana visokoprerađena i nezdrava. Nutricionista Branka Mirković objašnjava kako da čitate deklaracije na pakovanjima i napravite razliku između loše i zdrave hrane.

- Informacija o proizvodu se nalazi na njegovoj poleđini, međutim često srećemo polovične i skraćene informacije na prednjoj strani. Ovu stranu proizvođači često koriste da reklamiraju da je hrana zdrava, da ima manje loših masti i šećera, a kalorijska, odnosno energetska vrednost je smanjena na preporučenu porciju, a ne na 100 grama proizvoda, kako bi trebalo. Ako kupujemo na brzinu i ne obratimo pažnju na zadnju stranu bićemo u zabludi, jer su to daleko manje količine od naše uobičajene. Ako se tome dodaju nerazumljivi izrazi i nazivi, zabuna je potpuna - sugeriše nutricionistkinja.

(FOTO) NAJBOLJA I NAJGORA MODNA IZDANJA! Poznate dame na dodeli Američkih muzičkih nagrada!

Postoji zakon o deklarisanju hrane i tehnološki pravilnik za proizvođače, navodi naša sagovornica, i tu je sve jasno, ali kupac nije dužan da ga čita, njemu mora da bude jasna deklaracija. Ipak, zakon se često ne poštuje.

Foto: Shutterstock

- Domaći proizvodi moraju da imaju jasnu i vidljivu etiketu, jer su često male i nečitljive, a za uvezenu robu mora da postoji prevod. Tu su i spisak sastojaka, neto količina i rok trajanja. Suhomesnati proizvodi i sirevi koji se prodaju na merenje moraju da imaju deklaracije istaknute na vidljivom mestu na vitrini, što je mera predostrožnosti zbog ljudi koji imaju razne alergije - objašnjava naša sagovornica.

NE PRESKAČE VAS NIJEDAN VIRUS? Ovo su znaci da vam nedostaje vitamin C!

Veličina slova, kao i font takođe su propisani i ako ne možete da pročitate deklaraciju ili je nešto nerazumljivo, odustanite od kupovine. To je vaše pravo, kaže Branka Mirković i dodaje da treba da razvijemo svest da nekupovina proizvoda može da natera proizvođača na promenu.

Osnovne zablude o 'zdravoj' hrani

Vitamini i minerali
Na prednjoj strani obično stoji da je proizvod obogaćen ili poboljšan dodacima vitamina i minerala. To znači da proizvod u osnovi NE sadrži vitamine i da su dodati oni sintetički.

NI ŽRTVA NI DŽELAT! Šta je to asertivna komunikacija?

Bez glutena
Još jedna od uobičajenih zabluda jeste da je proizvod zdrav ako nema glutena. Mnogi proizvodi koji nemaju gluten mogu da budu nezdravi, jer sadrže loše masnoće i više šećera, smatra nutricionista.

Foto: Pixabay

Lajt mlečni proizvodi
Niskomasnim mlečnim proizvodima se oduzima masnoća, ali da bi se proizvod zgusnuo dodaje se uglavnom skrob, odnosno povećava količina ugljenih hidrata.

"Prirodna" aroma voća
Na voćnim jogurtima, kašama, sokovima, čajevima... česti su natpisi "sa prirodnom aromom voća". I tu budite obazrivi, jer u njima veoma često nema voća ili ga ima u veoma malim količinama. To stvara zabludu kod kupca da je kupio proizvod koji je zdrav, a zapravo unosi hemijske, odnosno sintetičke arome voća.

DROGA SE SAMO JEDNOM PROBA, ali je možda NIKAD NE OSTAVITE!

Suhomesnato bez mesa
Kod pašteta, parizera, ali i trajnih suhomesnatih proizvoda dodate su sintetičke arome, a veća količina se dobija tako što se ubacuju žitarice, ugljeni hidrati i nekvalitetne masnoće. Iz tog razloga proverite količinu mesa u proizvodu, savetuje nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

Ne znate šta jedete
Grickalice su posebna priča, dodaje naša sagovornica, posebno tanko sečeni pečeni krompir ili hleb koji mirišu na roštilj, šunku, parmezan... U pitanju je aroma, odnosno parfem koji se uduvava specijalnim mašinama, tako da ni ne znate šta jedete. A kako su prženi u dobokoj masnoći, puni su transmasnih kiselina.

NEMA BOLESTI KOJE NE LEČE! Urme protiv anemije, kod visokog krvnog pritiska, holesterola, čak i u prevenciji raka...

Koju kafu pijete?
Na kafi često može da se pročita da, recimo, nije minas, već ima aromu minasa. Naravno, ukus ostaje isti, ali je mahom reč o veoma lošoj kafi. Najveće prevare koje se tiču kafe leže pak u onima koje su pakovane u kesicama, smatra nutricionistkinja. Zato čitajte deklaracije, jer oznaka "aroma" znači da je u pitanju veštački miris, a da proizvod nema taj kvalitet.

Prevare kod dodatog šećera

- Kada naletite na proizvode na kojima je istaknuto da NE sadrže šećer, nažalost čak i na onima za dijabetičare, znajte da je to manipulacija kupcima. I da niste bolesni, već da samo vodite računa o količini šećera koju unosite, to je velika prevara. Postoje različiti nazivi za šećere i ukoliko niste upućeni, nećete ih prepoznati. Njih uglavnom nazivaju zdravijima, što nije tačno - kategorična je naša sagovornica.

SEM PRAVE, POSTOJE JOŠ 4 VRSTE LJUBAVI! Koju da preskočite, a za koju se vredi boriti?

Šećer može da bude od repe, karamelizovan, smeđi šećer koji je beli, ali obojen, od šećerne trske, kokosov, poslastičarski..., ali to je sve šećer.

Foto: Pixabay

- Slatki sirupi su samo drugi oblik šećera. Mnogi misle da je reč o zdravoj hrani, posebno ako je naveden fruktozni sirup, koji se u stvari pravi od kukuruznog sirupa, a tu su još i sirup od mekinja, pirinča... Za naše telo je to šećer, ali je proizvođačima jeftiniji i više ga koriste. Dodaju se još i melasa, laktoza, kristalna fruktoza, galaktoza, fruktoza, maltoza... Dakle, svi ovi sastojci znače da proizvod SADRŽI šećer, odnosno da zbog toga nije zdraviji - kaže Branka Marković.

Obratite pažnju na masnoće

Rafinisano ulje znači da je grejano, dakle da nije hladno ceđeno, a posebno obratite pažnju na transmasne kiseline kod majoneza, margarina, u grickalicama i prženoj hrani. One su nezdrave jer podižu nivo holesterola i loše utiču na zdravlje, dodaje naša sagovornica. Zasićene masne kiseline mogu da budu u masnom mesu, jajima (ako ih jedemo u većoj količini), u nekim biljnim proizvodima, ali i u kokosu i kikirikiju.

GRČEVI, GLAVOBOLJA, NADUTOST... Šta jesti tokom 'onih dana'?

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija