• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

18.02.2021

07:17

VANZEMALJSKA KUGLA SA MESECA NA PRODAJU! Evo kako IZGLEDA predmet koji nije sa naše PLANETE /VIDEO/

Zanimljivosti

VANZEMALJSKA KUGLA SA MESECA NA PRODAJU! Evo kako IZGLEDA predmet koji nije sa naše PLANETE /VIDEO/

Podeli vest

Vanzemaljska kristalna kugla, lopta sa Meseca, komad Marsa, prirodna skulptura iz svemira, samo su neki od predmeta koji vode poreklo van naše planete, a ponuđeni su na prodaju kod čuvene aukcijske kuće Kristi

Radi se o meteoritima, od kojih su neki veoma stari i sadrže kosmičku prašinu koja potiče od pre više miliona godina.

Svemirsko kamenje koje je ponuđeno veoma je retko, neko je bilo deo Meseca, Marsa ili pojasa asteroida između Marsa i Jupitera. Među njima su i „kristalna“ kugla napravljena od meteorita iz Sejmčana, četvrti najveći komad Meseca na Zemlji, deo Marsa u kom je „zarobljen“ i deo atmosfere te planete, svemirski dragulji u prirodnom metalnom kalupu...

Prikupljeni su na različitim krajevima planete i deo su kolekcije koja je na prodaju do 23. februara, prenosi Lajvsajens.

Početne cene se kreću od nekoliko stotina dolara, poput dela meteorita koji je pao 1957. godine u Brazilu, do 350.000 dolara, od koliko počinje nadmetanje za lunarni meteorit otkriven u Sahari, koji je težak oko dva kilograma i ima 40 centimetara u promeru.

Foto: Pixabay

Komad sa Meseca na aukciji

Pre nego što su uvršteni u kolekciju za aukcijsku prodaju, meteoriti su provereni u Meteorološkom društvu kako bi bilo sigurno da su u pitanju autentični objekti iz svemira.

Meteoriti mogu da budu metalni ili kameni, kao i kombinacija ta dva materijala, a 99 odsto njih dolazi iz asteroida u našem Sunčevom sistemu, dok ostatak potiče sa Marsa ili Meseca.

Kada je u pitanju cena po kojoj se prodaju njihovi ostaci nađeni na Zemlji, stručnjaci kažu da su bitne četiri karakteristike.

 - To su veličina, oblik, priča koja stoji iza njega i naučna vrednost. Veći meteoriti su generalno vredniji od manjih, a vredniji su i oni koji su prirodno oblikovani na estetski prijatan način -  kaže Džejms Hislop, šef odseka za nauku i istoriju prirode u Kristiju. Dodaje da vrednost meteoritima diže i mesto gde su pali, kao i poreklo.

 - Naučnici su utvrdili da veoma mali broj meteorita dolazi sa Mesečeve površine, te su oni najpopularniji među kolekcionarima -  kaže on.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija