• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica.com/informer.rs

19.08.2021

19:43

DA LI PSI ZNAJU KO JE DOBAR, A KO LOŠ ČOVEK? Ovo će vas ŠOKIRATI!

Zanimljivosti

DA LI PSI ZNAJU KO JE DOBAR, A KO LOŠ ČOVEK? Ovo će vas ŠOKIRATI!

Podeli vest

Nedavna studija pokazala je da psi mogu da prepoznaju ko je dobra, a ko loša osoba

Naučnici su zamolili vlasnike da pred svojim psima odigraju scenarije u kojima se različito ponašaju. Volonteri su se pretvarali da ne mogu da otvore limenku i tražili su pomoć od dva istraživača koja su bila s njima.

U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao dok je drugi pomagao vlasniku. U drugom scenariju, jedan istraživač je samo stajao pasivno ne reagujući, dok je drugi direktno odbio da pomogne.

Foto: Pexels

Pas

U oba slučaja je kraj scenarija bio takav da istraživači ponude psu poslasticu.

I sad stvari postaju interesantne:

U prvom scenariju, psi su podjednako uzeli poslastice od jednog i drugog istraživača.

U drugom slučaju, gde je jedan od istraživača bio otvoreno bezobrazan prema njihovom vlasniku, psi su u velikom procentu ignorisali istraživača i zanemarili datu poslasticu.

Istraživanja su dokazala da psi dobro procenjuju osobe i njihovo ponašanje i na temelju tih informacija odlučuju kako će komunicirati. Pseće ponašanje prema takvim ljudima je direktna posledica njihovog ponašanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jano

pre 2 godine

Ako vlasnik lepo komunicira sa nepoznatom osobom onda i pas prihvata tu osobu kao deo svog čopora.

pera

pre 2 godine

Ponašanje, i dobrota ili zlo, nemaju veze jedno s drugim. Desavalo se da moji psi sumnjičavo raguju, na spolja gledano, vrlo fine ljude .... Ispostavilo se da su bili u vek u pravu :)

Nikola

pre 2 godine

Pseto je apsolut za sve, o zemljo Srbijo šta si dočekala.

Andrija Garovic

pre 2 godine

Cezar i dejce su losi cezar laje uvek na mene a njegov gazda dejan mi dinar nije dao u zivotu i ne voli me a ujak mi je

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija