• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.01.2022

17:46 >> 17:47

ČAROBNE GRANULE! Evo kako i vaš ten može da se probudi i ZABLISTA!

Zanimljivosti

ČAROBNE GRANULE! Evo kako i vaš ten može da se probudi i ZABLISTA!

Podeli vest

Pilinzi imaju dvostruku ulogu u nezi kože. Prva je da blago skidaju gornji sloj kože i prljavštinu, s obzirom na to da sadrže abrazivne čestice, a druga je da neguju i hrane jer sadrže biljna ulja. Evo kako i vaš ten može da zablista…

Piling se radi jednom nedeljno, a nanosi se na mokro lice ili telo. Ako postoje neka oštećenja kože (otvorene rane, upale i slično), bolje sačekajte dok se promene ne povuku. U pripremi zaista možete dati mašti na volju i sastavljati predivne kombinacije izborom raznih abrazivnih sastojaka i biljnih ulja.

Abrazivni sastojci

- mlevene žitarice (kukuruzni griz, pšenični griz, fino mlevena zob). Ovakve pilinge treba pripremati uvek sveže jer su podložni kvarenju i treba naći što finije i sitnije čestice.

- mlevene koštice i ostali tvrdi delovi biljaka (koštice kajsija, breskvi, maslina, ljuski kokosa, oraha). Ovi pilinzi su stabilniji, pa ne moraju da uvek budu sveži.

Foto: Shutterstock

Cvetovi lavande, kamilice, hajdučke trave... takođe mogu da posluže kao piling

- cvetni delovi biljaka - neke cvetne delove je potrebno lagano usitniti kako bi se dobile finije čestice (cvetovi lavande, kamilice, hajdučke trave...).

- kuhinjska so, himalajska so, smeđi šećer...

Kako deluju

Neki abrazivni sastojci poput koštica kajsije ili breskve nemaju lekovita svojstva, dok mlevene žitarice otpuštaju skrob i druge sastojke koji daju vlažnost i štite kožu od isušivanja. Piling od cvetova lavande je lekovit jer podstiče regeneraciju kože, cvetovi kamilice i hajdučke trave deluju izrazito protivupalno i prijatnog su mirisa, prenosi zena.hr.

Foto: Shutterstock

Kafa ne mora da bude samo omiljeni jutranji napitak 

I još nekoliko ideja: pilinge možete pripremati i od mlevenog maka, mlevene kafe, mlevenih lešnika, badema, oraha (orasi sadrže velike količine vitamina E ).

Recept plus

Biljna i eterična ulja stavljaju se prema želji i nameni, a neka od ulja koja možete koristiti svakako su maslinovo, bademovo, ulje od jojobe, nevena, avokada, kao i maslaci (karite, kakao...).

Foto: Shutterstock

Granule kombinujte sa uljima (maslinovo, bademovo) i maslacima (karite, kakao)

I za kraj evo jednog jednostavnog i delotvornog recepta za pripremu pilinga: 30 g kukuruznog griza, 15 g biljnog ulja, dobro promešati i ostaviti desetak minuta da odstoji, dodati pet grama biljnog glicerola i 5-6 kapi eteričnog ulja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija