• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

06.03.2022

12:11

PRIRODNA DOHRANA ZA CVEĆE! Inženjer poljoprivrede N. Petrušić otkriva SVE O KOMPOSTU - pogodno je i za SAKSIJSKO bilje!

Zanimljivosti

PRIRODNA DOHRANA ZA CVEĆE! Inženjer poljoprivrede N. Petrušić otkriva SVE O KOMPOSTU - pogodno je i za SAKSIJSKO bilje!

Podeli vest

Ako želite da vam cveće i baštica budu bujni i zdravi, možda biste mogli da probate sa korišćenjem komposta.

Ukoliko ste ljubitelj biljaka, volite da ih gajite, radite oko baštice ili na terasi imate svoj mali vrt, sigurni smo da već znate koliko dobro đubrivo može da pomogne da one rastu još lepše i kvalitetnije.

Iako đubrivo i razne preparate za biljke možete da kupite već gotove, postoji još jedna korisna opcija - da ga napravite sami. 

Mast. inž. polj. N. Petrušić objašnjava sve što treba da znate o kompostu - grubo rečeno "organskom đubrivu":

- Kompost je suštinski smeša organskog otpada, koja nastaje nakon razlaganja materijala tokom 6 do 12 meseci i služi za đubrenje u bašti, za cveće, ali se koristi i u kućnim uslovima, za saksijsko cveće.

Kompost se pravi tako što u posudu/kofu koju odredite za to (govorimo o kućnoj varijanti, koju možete da držite na terasi) stavite pri dnu grančice, komadiće drveta, pa onda dodate npr lišće, kore od voća, pokošenu travu, soc od kafe... malo nakvasite vodom i dodate malo zemlje odozgo. Vodite računa da tu posudu/kofu ne napunite do vrha, jer toj masi treba i vazduh kako bi se razložila. Ono što je takođe bitno, jeste da posudu/kofu u kojoj se kompostira, treba malo izbušiti pri dnu, da ima cirkulacija vazduha u samom kompostu. Na oko 3 meseca, treba malo da se promeša, kako bi se uslovi u masi koja se kompostira izjednačili - kaže Petrušić i dodaje: 

Foto: Shutterstock

cveće

- Ako neko to radi u dvorištu, kompost može da se pravi od npr. pokošene trave, otpalog lišća (ali lišće ili bilo koja druga materija ne sme biti bolesna, jer će to uticati da se u kompostu razviju patogeni, pa se on neće pravilno napraviti. Takođe, mogu se u posudu sa kompostom ubacivati i grančice, kora od drveta, kao i ostaci kora od voća.

Procedura je ista kao i za "terasa varijantu", znači osnova je granje, pa pokošena trava, lišće, pa ubaciti šta se nađe od kora voća i preko dodati malo zemlje. Nakvasiti malo ako trava koja je ubačena nije dovoljno vlažna.

U bašti posudu za kompost možete i sami napraviti od dasaka, samo je bitno da između dasaka ima malo lufta, da bi se održavali povoljni aerobni uslovi u kompostu.

Kompost inače, dok se razlaže unutar posude, razvija toplotu i to je normalno, ali ne valja da je posuda sa kompostom previse izložena suncu.

Naravno, ukoliko ne želite da pravite posudu za kompost, možete da kupite već gotovu - ističe Petrušić i objašnjava jednostavnu primenu:

- Kada napravite kompost, dovoljno je da ga s vremena na vreme mešate sa zemljom, vodeći računa da bude blizu korena biljke.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija