• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. T.

24.03.2022

12:08

SEĆATE LI SE OVIH IGARA? Animatorka otkriva kako danas deca reaguju na Aračkinje, Janjine i Ledenog čiku

pexels.com

Zanimljivosti

SEĆATE LI SE OVIH IGARA? Animatorka otkriva kako danas deca reaguju na Aračkinje, Janjine i Ledenog čiku

Podeli vest

Današnja deca detinjstvo uglavnom provode pored kompjutera, televizora i mobilnih telefona, dok stare dečije igre polako izubiru.

Animatorka Milena Jevtić, koja često organizuje igre bez granica za najmlađe u razgovoru za Informer otkriva koje su to stare dečije igre kojima se i današnje generacije raduju.

- Mi decu danas uglavnom osuđujujemo jer provode mnogo vrema sa telefonima u rukama, a zapravo je to i naša odgovornost. Deca se nisu promenila. Promenili su se roditelji i vreme u kojem odrasta –kaže na početku razgovora Milena.

On objašnjava da klinci super reaguju na igre koje su bile omiljene kada su njihovi roditelji bili mladi.

- Deca uče od nas odraslih. Potrebno je da im pokažemo koje su sve igre moguće na jednoj običnoj poljani, bez dodatnih rekvizista i preterane filozofije. Kad god organizujemo druženja na otvorenom, deca uživaju. Oduševljeno igraju Janjine, Lozinke, Ledenog čike, Aračkinja, baračkinja – kaže naš sagovornica.

Foto: pexels.com

Deca često gledaju u mobilne telefone i kompjutere

Ona dodaje da ima dece koje žele da izbegnu igranja na ovakvim druženjima i ranije se hvataju za mobilne telefone.

- Dešava se da iz grupe jedno do dvoje dece ranije potežu za mobilnim telefonima ili da koriste svaku pauzu da pogledaju šta se novo dešava na Tik-Toku ili da odigraju igricu. Ipak, mnogo je više one dece koja budu očarana igrama koje im pripremim, pa zaborave i na telefone i na roditelje – zaključuje Milena.

Samo za Informer ona je objasnila pravila starih, zaboravljenih igara.

Janjine

Janjine se igraju tako što se jedno dete savije i uhvati za kolena. Druga deca ga preskaču kao kozlić. Pri svakom preskakanju imaju novi zadatak koji moraju da ispune:samo da preskoče druga, da naprave potez rukama kao da mese, lupnu po leđima. Kada neko dete pogreši, onda ono se ono savija i njaga preskaču drugari.

Foto: Pixabay

Aračkinje baračkinje

U igri Aračkinje baračkinje može da učestvuje veliki broj dece. Podele se u dve ekipe i svaka ekipa se čvrsto drži za ruke. Prva ekipa pita drugu: „Aračkinje- baračkinje koga ćete“? Ekipa izgovara ime drugara koji treba da se zatrči i u trku prekine lanac koji prave protivnički takmičari držeći se za ruke. Ukoliko ne uspe u tome, ostaje u njihovoj ekipu.  Ako ipak bude uspešan, ima pravo u svoju ekipu da povede bilo koga iz suparničke. Pobednik je ona ekipa koja ima više članova na kraju igre.

 

Lozinke

Društvo se deli u dve ekipe. Jedna smišlja tajnu lozinku i krije se, dok druga žmuri. Kada deca koja žmure pronađu drugare moraju da nađu način da on njih izvuku lozinku koju su smislili. Mogu ih golicati, štipkati, obećavati razne stvari. Pobeđuju kada saznaju lozinku.

Ledenog čike

Deca beže, jedan drugar ih juri. Kad nekog stigne, to dete je zaleđeno. Cilj je da zaledi sve drugare. Zaleđeno dete može da odledi neko drugo dete koje takođe beži od ledenog čike.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija