• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.03.2022

19:19

VISOKO OSETLJIVA DECA! Terapeut otkriva po čemu su POSEBNA i kako ih PREPOZNATI!

Freepik.com

Zanimljivosti

VISOKO OSETLJIVA DECA! Terapeut otkriva po čemu su POSEBNA i kako ih PREPOZNATI!

Podeli vest

Oni opažaju detalje i finese koje drugima promiču. Promišljaju dublje i reaguraju emotivnije. Rađaju se s osetljivijim nervnim sistemom, a to je samo vrh ledenog brega...

Svako peto dete je visoko senzitvno i rađa se sa finije 'naštelovanim' nervnim sistemom, a naša percepcija te osetljivosti često zahvata tek vrh ledene sante. Oni se ne guraju kada se nešto deli, pomno razmisle pre svake odluke, zaziru od velikih grupa dece, oklevaju prilikom novih upoznavanja.

Ne vole iznenađenja, često su na ivici suza, žuljaju ih etikete na odeći. Izbirljivi su po pitanju hrane, reaguraju vrlo emotivno, izbegavaju konflikte i vole da budu sami.

Kad bole hulahopke

- Ta osetljivost se prevenstveno odnosi na svih pet čula, ali i na jače emocionalne reakcije i na pojedine suptilnosti. Visoka senzitivnost nervnog sistema ili drugačije rečeno osetljivost senzornog procesuiranja je neutralna, uglavnom nasledna karakteristika sa kojm se rađa oko 20 odsto ukupne svetske populacije, podjednako i dečaka i devojčica. Nije bolest, dijagnoza, poremećaj, ali ako se ne negujemo na pravi način može da izazove ozbiljne zdravstvene poteškoće. Mozak visokosenzitivnih ljudi drugačije (temeljnije) obrađuje umutrašnje i spoljašnje stimuluse zbog svoje biološke razlike u strukturi i funkcionisanju – naglašava Vesna Mirilo, autorka programa Prigrli svoju senzitivnost i intuitivni vodič za veoma osetljive osobe. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vesna Mirilo (@vesnamirilo)

Izbor zanimanja

U jednom trenutku, bez obzira za šta su se školovali, visoko senzitivne osobe obično prelome i posao počnu da obavljaju sami, jer jedino tako mogu da doziraju radne sate i biraju klijente.

- Izrazito su dobri u svim vrstama umetnosti, u medicini, u pomagačkim profesijama (terapeuti, defektolozi, pedagozi), profesori, arhitekte, savetnici, HR medžeri, duhovnici, IT stručnjaci, veterinari. Uslov je samo jedan: da znaju da se zaštite od teških ljudskih sudbina sa kojima se sreću – savetuje Vesna Mirilo.

Prema njenim rečima i kod mališana je lako prepoznati visoku senzitivnost.

- Kao bebe obično više plaču i češće odbijaju hranu zbog njene teksture. Kao dečica imaju jače emocionalne reakcije, primećuju svaku promenu u prostoru, idu ispred svog uzrasta, smetaju im etikete, „bole ih hulahopke“, teže prelaze iz jedne aktivnosti u drugu... – navodi naša sagovornica i savetuje: 

- Visokosenzitivnim osobama prija nepreskakanje obroka, redovna hidratacija, redovan san, osamljivanje, boravak u prirodi, podrška bar jedne osobe koja razume njihovu prirodu, minimalizam, tehnike relaksacije, blaga rekreacija.

Ne lomite im krila 

Zanimljivo je da genijalnost mnogih velikih svetskih umova i talenata počiva na osobini koju većina društava smatra 'nepoželjnom'. Dugačak je popis vrhunskih umetnika, mislioca, mirotvoraca, humanista i naučnika koji ne bi bili to što jesu da su potiskivali svoju osetljivost, prenosi visoko-osjetljivi.wixsite.com.

Foto: Shutterstock

Porodica na okupu 

Ovaj podatak počiva na činjenici da revolucionarne ideje izviru iz kreativnosti, a ona pak iz sposobnosti dubokog promišljanja. Ako tome dodamo snažnu senzibilnost, intuiciju i svest o svemu što se događa, jasno je da visoko osetljiva deca imaju nebo za granicu. Uz malo sreće da im se delikatna krila u najboljoj nameri ne slome.

Osetljivost na suptilne nadražaje

* osetljivi su na grube tkanine, etikete na odeći i slično

* žale se da im je prevruće, prevetrovito, prepeščano i slično dok drugoj deci ništa od toga ne smeta

* primećuju zvukove i mirise koje ostali jedva primećuju

* žale se na buku, izbegavaju glasna i haotična okruženja, prenosi atma.hr.

Foto: Pexels

Mala balerina na pauzi

* osetljiviji su na bol od ostale dece

* izbirljiviji su po pitanju hrane; mogu da izbegavaju hranu određene teksture

* primećuju detalje u okolini poput sitnih promena u prostoriji ili na nečijoj odeći

* neobično su svesni tuđih raspoloženja, gestova, načina izražavanja

* imaju snažnu intuiciju

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija