• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.04.2022

10:42

UTVRDITE KOJI TRENING JE NAJBOLJI ZA VAS! Samo prava vežba daje efekat

Shutterstock

Zanimljivosti

UTVRDITE KOJI TRENING JE NAJBOLJI ZA VAS! Samo prava vežba daje efekat

Podeli vest

Svima je poznato da redovna fizička aktivnost pozitivno utiče na celokupan organizam, ali najčešća greška koju mnogi prave je izbor treninga i vežbi koji ne odgovaraju njihovom telu

 Lekar sportske medicine Din Saton objašnjava kako nekim osobama odgovara igranje tenisa, dok druge treba da se drže vožnje bicikala. Da biste bili sigurni da pravilno vežbate i svom telu obezbeđujete idealan trening, rešite test koji će vam pokazati koji tip treninga vam najviše odgovara.

Saton objašnjava da svako od nas ima dva tipa mišićnih vlakana - brza i spora - a u zavisnosti od toga koja vrsta mišićnih vlakana je dominantna, zavisi koja vrsta fizičke aktivnosti vam odgovara.

Ili za tenis ili za trčanje
Ako imate više brzih vlakana, bolji ste u fudbalu ili tenisu, dok su oni koji imaju dominantna sporija vlakna bolji u vežbama izdržljivosti, trčanju ili vožnji bicikla
 Dr Din Saton

- Ovaj test možete da uradite i kod kuće. Uzmite komad krede i stanite pored zida okrenuti bočno, a zatim ruku bližu zidu ispravite uvis i obeležite kredom dokle možete da dohvatite. Sada, i dalje držeći kredu, malo se odmaknite i skočite uvis koliko možete - pokušajte ovo tri do pet puta i svaki put obeležite kredom dokle ste skočili. Izmerite udaljenost između prve tačke, koju ste obeležili iz stojećeg položaja i najviše tačke do koje ste iz skoka dohvatili - objašnjava Saton.

Ukoliko je razdaljina između prve i najviše tačke veća od 50 centimetara za muškarce i 41 centimetar za žene, to, kako kaže, znači da su u telu dominantna brza vlakna, dok manji skokovi znače da imate više sporih vlakana.

Foto: Shutterstock

Vežbanje

- Ako imate više brzih vlakana, bolji ste u eksplozivnim aktivnostima poput sprinta, fudbala ili tenisa, dok su oni koji imaju dominantna sporija vlakna bolji u vežbama izdržljivosti, poput trčanja na duge staze ili vožnje bicikla - objašnjava Saton.

BONUS VIDEO:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem! Takođe, iz srpske kuće fudbala saopšteno je

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija