• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.06.2022

23:40

SANJALI STE DA STE NAGI? Evo šta to znači!

Pixabay

Zanimljivosti

SANJALI STE DA STE NAGI? Evo šta to znači!

Podeli vest

Snovi su kraljevski put u nesvesno, glasi stari psihijatrijski aksiom. Iz njega direktno proizilazi zaključak da su naši snovi veoma povezani sa našom psihičkom realnošću, na svesnom, a naročito na nesvesnom nivou

Zato, snovi odražavaju naše strahove, strepnje, nezadovoljstva, brige, dileme, ali sva druga stanja koja moraju da se reše kako bismo bolje funkcionisali.

Značenje snova

San je sadržaj povezan i sa našim fizičkim osobinama, ali i sa našim društvenim životom i da je njegovo značenje individulano.

Individualni aspekt sna podržala je i Američka asocijacija psihoanalitičara pa u njenim preporukama za tumačenje snova stoje sledeći saveti: kad pokušavate da razumete snove, fokusirajte se na sebe u snu, ne na druge i snove posmatrajte bukvalno.

Foto: Shutterstock

San je sadržaj povezan i sa našim fizičkim osobinam

Snovi i anksioznost

Američki psihoanalitičari su, iako su naglasili da nijedan san ne znači isto za dve osobe, pokušali da ponude osnovu, neki zajednički uzrok koji bi mogao da pronađe sličnosti između čestih i neprijatnih snova. Tako su došli do saznanja da je bežanje u snu, kašnjenje, golotinja u javnosti, polaganje testa, pad, odnosno gubitak ravnoteže i ispadanje zuba često povezano sa anksioznošću.

Kako san odaje anksioznost? Stručnjaci kažu da sledeće: kad smo nagi u snu, i u stvarnosti se osećamo da su naše emocije ogoljene pred drugima, kad u snovima padamo, u realnosti gubimo kontrolu nad svojim osećanjima.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija