• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.07.2022

16:57

KAKO UPOZNATI ODRASLOG PSA SA ŠTENETOM? Samo pratite ove korake i nećete pogrešiti!

Andrijana Nikolić

Zanimljivosti

KAKO UPOZNATI ODRASLOG PSA SA ŠTENETOM? Samo pratite ove korake i nećete pogrešiti!

Podeli vest

Odlučili ste da udomite štene, a već imate odraslog psa kod kuće? Veterinari i kinolozi imaju odlične savete kako da ih približite jedno drugom

Psi su prirodno vrlo društveni. Većina njih voli da bude u čoporu i da se druži s drugim psima. Ako imate psa, proces socijalizacije je presudan za njihov razvoj. Taj će postupak uključivati ​​upoznavanje novih pasa i ljudi. 

Ako ste vlasnik psa i imate odraslog psa s kojim već delite svoj život, predstavljanje novog štenca može biti stresno. Možda će biti teško ako ne znate šta možete da očekujete ​​ili kako to pravilno učiniti. Možda se pitate kako psa upoznati sa štenetom. Zadatak može biti težak čak i za najiskusnije vlasnike. Evo nekoliko stvari koje biste trebali znati o upoznavanju novog štenca s odraslim psom.

Foto: Andrijana Nikolić

Predstavljanje novog šteneta može biti stresno

Vladaju stariji psi

Vaš stariji pas je delio vaš život pre nego što je stiglo novo štene. Postoje određene stvari i pravila na koja je vaš stariji pas navikao, a novo štene ima zadatak da nauči kućni red od vas, kao i od vašeg starijeg psa. Štene neće znati sva pravila od trenutka kad zakorači u vaš dom, zato budite strpljivi.

Partner za igru

Štenci obožavaju da se igraju, to nije velika tajna. Od trenutka kada se opuste, tražiće druge pse s kojima će da se igraju. Ako u blizini nema drugih štenaca, usredsrediće se na vašeg psa s kojim će se igrati. Neki stariji psi će to voleti, a neki možda i ne. Bitno je da pratite kako prvo upoznavanje prođe.

Stariji pas će ispraviti ponašanje šteneta

Neki vlasnici bi mogli da se uplaše ako stariji pas zareži na malo štene. Međutim, to je sasvim normalno. Vaš stariji pas obavestiće štene ako štene radi nešto što ne bi smelo. To je njihov način da štenetu kažu da prestane da radi ono što radi. Nemojte kažnjavati svog starijeg psa zbog toga - oni vam zapravo pomažu naučiti štene novim pravilima. Međutim, trebalo bi biti sigurni da je prigovor starijeg psa primeren i da ne povredi štene.

Nadzor

Vašeg starijeg psa brzo može svladati novo, energično štene koje još uvek uči pravila. Oni će tolerirsati štene dokle god mogu, ali ako primetite bilo kakve znakove uznemirenosti, trebalo bi da ih razdvojite. 

Foto: Andrijana Nikolić

Dopustite svom starijem psu da bude sam

Baš kao i ljudi, neki psi vole da imaju malo vremena za sebe. Svakako nekoliko puta dnevno osigurajte starijem psu malo vremena. 

Nagradite svoje pse

Ako se vaši psi ponašaju dobro i lepo, dajte im nagradu. Dajte svojim psima ukusne poslastice i nagradite ih za ponašanje. Najbolji način da osigurate da se vaše štene ponaša najbolje je da mu pružite puno mentalnih i telesnih aktivnosti. Oba psa možete povesti u zajedničku šetnju, što je sjajan način da im omogućite da se vežu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija