• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.07.2022

19:28

ZAŠTO MAČKU NE TREBA DIREKTNO DA GLEDATE U OČI? Kada budete čuli razlog, iznenadićete se!

Zanimljivosti

ZAŠTO MAČKU NE TREBA DIREKTNO DA GLEDATE U OČI? Kada budete čuli razlog, iznenadićete se!

Podeli vest

Prema starom narodnom predanju, mačku ne treba gledati direktno u oči, zato što se veruje da ona tako isisava energiju

Mačke su predatori koji su ljudi postepeno pripitomljavali, ali koliko god bile bliske s ljudima, mačke su sačuvale svoje prirodne nagone i instikte. Njihove oči su prelepe zelene i jedinstvene, a u mraku sijaju. Zvog toga privlače veliku pažnju, ali oko njih su tokom istorije postojale razne kontraverze.

Foto: pexels.com

Mačka

Jedno narodno verovanje kaže da ne smete mačku da gledate pravo u oči, jer ona tako isisava energiju. Mačke su u nekim kulturama smatrane za provodnike između sveta mrtvih i živih, pa zbog toga je postojalo sujeverje da ne smete da ih gledate pravo u oči. Takođe, mačke su smatrane za životinje koje pomažu čarobnjacima i vešticama, pa su im se pripisivale čudesne sposobnosti.

Naravno da ova narodna verovanja i sujeverja nisu tačna, ali savet da mačku ne smete gledati u oči ne smete ignorisati - tvrdi nauka.

Dugi ravni pogled pravo u oči mačke doživljavaju kao agesiju, poziv na lov i kod njih se u takvoj situaciji javlja potreba da napadnu, ma koliko bile pitome. Mačke koje žive na ulici, rešavajući sukobe, stalno koriste kontakt očima da zastraše protivnika.

Foto: pexels.com

Vid mačaka je potpuno drugačiji od ljudskog. Mačke vide celu sliku odjednom, bez fokusiranja na nešto posebno. Sa druge strane, fokus na određenu stvar uzimaju samo tokom lova. Dakle, ako usmerite pogled direktno na mačkine oči, ona može podleći prirodnim instinktima i napasti. 

Divite se lepoti njihovih očiju iz daleka, a kada su blizu, pružajte im neizmernu ljubav.

BONUS VIDEO:

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija