• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

01.08.2022

08:12

UPOTREBLJIVO DO I NAJBOLJE UPOTREBITI DO! Nutricionistkinja otkriva KOJA je razlika i KADA smete da jedete nakon isteka roka!

Zanimljivosti

UPOTREBLJIVO DO I NAJBOLJE UPOTREBITI DO! Nutricionistkinja otkriva KOJA je razlika i KADA smete da jedete nakon isteka roka!

Podeli vest

Nutricionistkinja Marija Đurković ističe da namirnice koje imaju oznaku "upotrebljivo do" ne treba da se unose nakon tog roka

Sigurno ste makar jednom pogledali neku hranu i rekli "ma dobra je, može da se jede", ne obraćajući pažnju na rok upotrebe, označen na pakovanju. 

Iako ta odokativna procena često može da bude ispravna, nutricionistkinja Marija Đurković navodi da bi ipak trebalo da pratite oznake, ali znate razliku između "upotrebljivo do" i "najbolje upotrebiti do":

- Rok upotrebe predstavlja vrstu garancije proizvođača da je proizvod do naznačenog datuma bezbedan i nutritivno vredan, ukoliko je skladišten i čuvan prema propisanim uslovima. Nakon navedenog datuma proizvođač ne garantuje da je proizvod bezbedan, što znači da ga na sopstveni rizik konzumirate.

A da li znamo šta znače oznake koje definišu rok upotrebe i da li je stvarno toliko strašno ako nešto pojedemo i po isteku roka?

Da li će hrana biti neškodljiva i nakon tog naznačenog datuma, zavisi od mnogo stvari: sastava, tehnološkog postupka proizvodnje, postupka sterilizacije, prehrambenih aditiva koje sadrži, ambalaže, načina i mesta čuvanja...

Ali neko pravilo kojim biste trebali da se vodite (osim intuicijom koja je u slučaju dileme "pojesti ili ipak ne?" često nepogrešiva), jeste i praćenje oznake koja kaže da li neki proizvod ima striktan rok upotrebe ili samo preporuku do kada je najbolje upotrebiti ga.

 

Foto: Shutterstock

devojka gleda rok upotrebe

UPOTREBLJIVO DO: Ova oznaka mora sadržavati dan, mesec i godinu do kada se namirnica sme upotrebljavati. Koristi se za hranu kraćeg roka trajnosti i nakon tog datuma konzumiranje iste je zabranjeno. Ovde slobodno zanemarite intuiciju, jer uprkos sasvim ok izgledu i mirisu, može izazvati stomačne probleme, pa i dovesti do trovanja.

Te namirnice su najčešće sveže i prerađeno (nesušeno) meso, pogotovo pileće, riba, mleko i mlečni proizvodi. Ove namirnice su pogodne za razvoj mikroorganizama koji su štetni po ljudsko zdravlje.

NAJBOLJE UPOTREBITI DO: Ova oznaka sadrži dan, mesec i godinu ili mesec i godinu ili samo godinu do kada se namirnica sme upotrebljavati. Koristi se po pravilu kod hrane koja ima duži rok trajanja i ona se bezbedno može konzumirati do poslednjeg dana u mesecu koji je naveden, nakon čega se smatra nepogodnom za dalju upotrebu, ali to ne znači da je i zdravstveno neispravna, nego samo gubi neka svoja svojstva, kvalitet i nutritivnu vrednost.

Na kraju, postoje i takve vrste namirnica koje ne zahtevaju isticanje roka upotrebe, kao što su sveže voće i povrće, sveži pekarski proizvodi i suvi sitni kolači, šećer, so, sirće...

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17