• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

04.08.2022

08:05

PSIHOLOŠKE METODE KOJIMA ĆETE VRATITI BALANS! 7 načina za borbu protiv BESA i ljutnje u svakoj situaciji!

Zanimljivosti

PSIHOLOŠKE METODE KOJIMA ĆETE VRATITI BALANS! 7 načina za borbu protiv BESA i ljutnje u svakoj situaciji!

Podeli vest

Psiholog Samar Hafez otkriva metode kojima možete da se izborite sa besom

Bes je veoma uobičajna reakcija i emocija, kod koje je zapravo najvažnije kako ćete je iskazati. Kao i sve druge emocije, i bes je potrebno nadgledati i redovno proveravati, kako bi bio pod kontrolom.

Od onih koji imaju povremene izlive, do onih koji imaju hronične probleme sa besom, učenje tehnika za identifikaciju i navigaciju ove emocije može olakšati promenu i rast.

Samar Hafez, psiholog i sertifikovani holistički zdravstveni trener, nudi svoj profesionalni uvid u tehnike za sprečavanje i kontrolu besa:

1. Znajte razliku između reagovanja i odgovaranja

Pažljiviji pogled na ove dve reči pokazuje koliko su one zapravo različite. Reakcija je brza i trenutna i ne zahteva mnogo razmišljanja. Osoba koja reaguje ne razmatra štetne posledice onoga što kaže ili čini. S druge strane, odgovor je spor, promišljen i bez pretnji, uzima u obzir vaše dobro i dobrobit onih oko vas. Odgovaranje čini da osećate više kontrole nad sobom i daje vam mnogo manje prostora da vas okidač besa dodatno provocira.

2. Vizualizacija

Vizualizacija situacija koje izazivaju bes u vašem umu će vam pomoći da uvežbate reakciju ljutnje za konačni izraz. Detaljno zapišite opise scena besa, što je opis bogatiji, što efikasnije izvodite vežbu, takođe uključite ljutite misli u opis za više jasnoće. Možete početi sa scenom koja vas najmanje ljuti i napredovati do najdosadnije scene besa koju možete zamisliti.

3. Budite asertivni, radije nego agresivni

Asertivni odgovori su mirni, direktni i konkretni. Tvrdnje su bez uvredljivih i zastrašujućih izjava ili reči, često su dovoljne da pokažu istinsko saosećanje i izazovu interesovanje za temu o kojoj se raspravlja. Pravednost i uzajamnost su centralni za asertivnost. Ako budete svesni svojih ljutitih misli i zabluda, pomoći će vam da date asertivne izjave.

4. Relaksacija i meditacija

Detoks pomoću vežbi dubokog disanja, vođenih meditacija svesnosti, progresivnog opuštanja mišića i disanja kontrolisanog signala, ovo su najjednostavniji načini za početak. Svaki put kada radite bilo koju od gore navedenih vežbi, obratite pažnju na svoj telesni odgovor i uporedite ga sa reakcijom tela kada ste ljuti, ovo će vam pomoći da razumete razliku između opuštenog i uznemirenog stanja tela. Joga se takođe pokazala kao moćno sredstvo za pročišćavanje uma, tela i duše od efekata stresa koji je glavni pokretač besa. 

Foto: pexels.com

bes

5. Fizička aktivnost

Fizičke vežbe ublažavaju bes; to je mehanizam suočavanja koji sagoreva višak energije izazvan besom. Vežbanje oslobađa hormone sreće u telu i daje trenutni osećaj opuštanja. Prepustite se svom omiljenom sportu ili osnovnim aerobnim vežbama kao što su brzo hodanje, trčanje i tome slično.

6. Spavanje

Da li ste ikada primetili koliko se osećate razdražljivo, iznervirano i ljuto onog dana kada niste spavali? To je zato što je loš kvalitet sna razlog vašeg lošeg raspoloženja. Spavanje je povezano sa zdravom emocionalnom regulacijom i od vitalnog je značaja za kvalitetan san, na dnevnoj bazi. Spavanje snižava nivo stresa i detoksifikuje vaš mozak, čineći vas tako energičnim i ljubaznim. Štaviše, izbegavajte nikotin, kofein i alkohol pre spavanja, jer ometaju san.

7. Pridružite se programima za upravljanje besom

Uprkos svim gore navedenim strategijama samopomoći, ako i dalje smatrate da je zadatak previše težak, pokušajte da potražite stručnu pomoć, pre nego što vam život izmakne kontroli. Sesije upravljanja besom (pojedinačne ili grupne) pružiće vam životne veštine koje će vam pomoći.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija