• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/eatthis.com

12.09.2022

16:03

NIJE JELA šta je HTELA! Jelovnik kraljice Elizabete zaslužan za njenu DUGOVEČNOST!

Joe Giddens/Pool Photo via AP

Zanimljivosti

NIJE JELA šta je HTELA! Jelovnik kraljice Elizabete zaslužan za njenu DUGOVEČNOST!

Podeli vest

Pokojna kraljica Elizabeta navodno se pridržavala veoma zdrave ishrane koja joj je vrlo pomogla u tome da doživi 96-u godinu života, kaže jedan od njenih ličnih kuvara...

Ono što je kraljica Elizabeta II volela da jede svaki dan se nije mnogo menjalo za 60 godina, kaže  Daren Mekgrejdi, jedan od njenih ličnih kuvara u svojoj knjizi "Kraljevsko jelo: recepti i sećanja iz dvorske kuhinje", a koji ima i svoj Jutjub kanal. Ono što je jedino dobila kao lekarski nalog jeste da izbaci noćni koktel, a držala se isključivo veoma zdrave ishrane - sa nekoliko poslastica. 

Hrana koju je navodno jela svaki dan doprinosila je tome da održi zdravlje i vitalnost do svoje 96. godine, smatra Mekgrejdi. I ne brinite ako ne možete da se pridržavate tako strogog režima; kako Mekgrejdi izveštava u bilo kom trenutku dok je radio u palati, kraljica je imala oko 20 kuvara koji su radili za nju. Predstavili bi joj jelovnik iz kojeg je birala svoj dnevni meni, prenosi Eat This Not That.

Čaj i keks

Kraljica je svoj dan počinjala šoljicom toplog crnog čaja sa mlekom, bez šećera i sa nekoliko keksića. Otkriveno je da su njeni omiljeni keksići svih vremena bili "Chocolate Bath Olivers", a reč je o hrskavim kolačićima obloženim čokoladom. Ova poslastica je neka vrsta doručka.

Foto: pexels.com

Dan je započinjala šoljom crnog čaja i keksićima

Doručak

Nakon kupanja i oblačenja, kraljica je imala službeni doručak koji se sastojao od hladnih žitarica. Ponekad su se na stolu nalazili tost i marmelada. Jaja su bila retkost.

Šta kraljica nije jela 

Jedna stvar koju nećete naći na Kraljičinom tanjiru je beli luk. „Kraljica ne voli beli luk“, kaže Mekgrejdi na svom Jutjub kanalu. Ona takođe preferira dobro pečenu govedinu, tako da ni tatarski biftek nikada ne bi bio na meniju. „Kad god smo radili rostbif, ona bi uvek imala krajnje kriške“, kaže Grejdi.

A za one od vas koji žele da otkriju sočnu tajnu o kraljici i brzoj hrani, izvinite, nikada nije naručila brzu hranu. "Kada imate 20 kuvara u kuhinji, zašto biste?" primećuje Gradi. "Samo pozovite u kuhinju i naručite hranu koju želite."

Ručak

Ručak je bio jednostavan i pratio je obrazac sa visokim sadržajem proteina i malo ugljenih hidrata. Otkriveno je da je jela ribu list na žaru ili škotskog lososa posluženog sa spanaćem i tikvicama, koji je bio jedan od njenih omiljenih. Takođe je poznato da je uživala u jednostavnoj salati sa piletinom na žaru. "Kada sama obeduje, veoma je disciplinovana", rekao je jedan od njenih kuvara.

Popodnevi čaj

Popodnevni čaj je bio obavezan, a kraljevska biografkinja, Kejti Nikol, kaže da su uz crni čaj na kraljičinom meniju bili sendviči sa krastavcima i voćna torta.

Foto: Shutterstock

Sendviči od krastavca su joj bili omiljeni

Mekgrejdi otkriva recept za jednostavan sendvič sa krastavcima koji je kraljica obožavala. Počinje sa belim hlebom koji je premazan krem sirom, sa malo sveže nane, a zatim se preko stavlja vrlo tanko isečen oljušteni krastavac. Sendvič se seče na dva dela. Takođe, obožavala je sendviče sa paradajzom i "Džem penije" koje je jela kao dete. Ovi slatki mali sendviči su od domaćeg džema od jagoda napravljenog u kuhinjama zamka sa svežim škotskim jagodama i, naravno, putera isečenog na male krugove veličine starog engleskog penija.

Večera

Mekgrejdi je rekao da se kraljica, kada bi večerala sama, držala pravila "bez skroba". Uz salatu i povrće na meniju je bila riba sa roštilja ili poširana riba. "To je to. To je sve što je jela", rekao je on za CNN. "Bila je veoma disciplinovana. Mogla je da ima sve što je poželela, ali ta disciplina ju je činila tako vitalnom i tako zdravom."

Foto: Shutterstock

Riba je bila svakodnevno na meniju 

Desert

Ponekad je i desert bio na meniju. Iako se često služilo sveže voće iz njenih vrtova - pomislite na jagode iz Balmorala ili breskve iz staklenika iz Vindzora, kuvar je otkrio da je kraljica bila pomalo čokoholičarka. Ali, kaže on, "Morala je da bude crna čokolada, što je tamnija to bolja. Nije bila oduševljena mlečnom čokoladom ili belom čokoladom." Povremeno je uživala i u domaćem čokoladnom desertu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija