• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/zadovoljna.hr

25.09.2022

15:41

Da li znate KADA se koristi PRAŠAK, TEČNI DETERDŽENT ili KAPSULE? Postoji PRAVILO!

Pixabay

Zanimljivosti

Da li znate KADA se koristi PRAŠAK, TEČNI DETERDŽENT ili KAPSULE? Postoji PRAVILO!

Podeli vest

Prednost kapsula je mogućnost vrlo preciznog doziranja - ne može vam se dogoditi da stavite previše ili premalo deterdženta u mašinu...

Svaki deterdžent deluje na način da otapa nečistoću koju pri tome veže na sebe i uz pomoć vode je otklanja s veša. Ali različite vrste deterdženata imaju drugačije prioritete među kojima su najvažniji uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvanje boje i praktičnost.

Prašak za pranje veša

Iako ovakav deteržent za veš nije "moderan" kao druge dve vrste deterženata, još uvek dominira tržištem. Posebno mu se veruje prilikom jako zaprljanog veša te mu se efikasnost ne smanjuje niti kod pola napunjene veš mašine. Pogodniji je za tvrdu vodu od tečnog deterdženta, a i sadrži aktivatore belila koji se ne mogu koristiti u tečnoj verziji.

Tečni deterdžent

Sve veći broj brendova tečnog deterdženta u pakovanju nudi i apalikator za deterdženta na mrlju, ukazujući tako da su odlični saveznici za ciljano uklanjanje mrlja.

Foto: Pixabay

Većina tečnih deterdženata za beli veš su plave boje

Mnogi ga biraju kada žele da "osveže" odeću, operu crni veš ili onaj naglašenih boja za koji su namenjeni specijalizovani tečni deterdženti. Većina tečnih deterdženata za beli veš su plave boje zbog plavog pigmenta zaslužnog za belji izgled tkanine. Ali, upravo zbog sastojka koji čuvaju boju u tkanini često se "gubi" na mirisu. Mnogi kao nedostatak ovog oblika deterdženta ističu neekološku plastičnu ambalažu.

Detardžent u obliku kapsula

Deterdžent u obliku otapajućih kapsula omogućava konzistentnost prilikom doziranja, tako da se ne može dogoditi da stavite premalo ili previše deterdženta. Najveća mana ovih mekanih jastučića privlačnih boja je to što su privlačni najmlađima koji mogu da ih zamene za slatkiše. Tako da ukoliko imate znatiželjnog mališana, ovaj deterdžent svakako držite van njegovog dometa.

Kako bi kapsula bila što delotvornija stavite je u bubanj pre nego što ga napunite vešom. Na taj će se način pravilno otopiti i neće postojati mogućnost ostavljanja belih mrlja po odeći. Jedna kapsula je po pravilu dovoljna za napunjen bubanj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija