• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.01.2023

17:40

'PRAZAN TANJIR' nije dobra strategija! Nutricinista otkriva kako STIL VASPITANJA utiče na ODNOS DECE prema HRANI!

Shutterstock

Zanimljivosti

'PRAZAN TANJIR' nije dobra strategija! Nutricinista otkriva kako STIL VASPITANJA utiče na ODNOS DECE prema HRANI!

Podeli vest

Koliko je važno šta naša deca jedu, važne su i navike u ishrani roditelja, koje isto tako utiču na budućnost same dece, kaže nutricionista Dijana Radetić...

Veza između roditelja, hrane i dece često je zamršena, a može da se ogleda i kroz tri modela, kaže nutricionista Dijana Radetić. Imajte na umu da roditelji ponekad iz jednog modela prelaze u neki drugi, zavisno od trenutne situacije i prioriteta u datom momentu.

"Prazan tanjir"

Kod autoritarnog modela roditelji stavljaju akcenat na isključivo određenu hranu, izbacivanje "nezdravih" namirnica i na to da se pojede sve sa tanjira. Ukoliko dete ne želi da pojede spanać, roditelj mu neće dati slatkiš nakon obroka ili mu neće dozvoliti da gleda televiziju.

Važni elementi ispravnog modela

* Verujte detetovom apetitu
* Vreme obroka neka bude srećno opuštanje
* Uobročenost (tri glavna obroka, 1-2 užine) važna je, uz nju nema potrebe za grickanjem

- Posledice ovako striktnog modela ishrane po dete su umanjenje sposobnosti da prepozna signale za glad i sitost, manje jede voće i povrće, ima veći rizik od viška ili manjka kilograma, više unosi zabranjene namirnice kada ima pristup njima, pokazuje manje uživanja u hrani, odugovlači tokom obroka i rano se zasiti - navodi nutricionista.

Popustljivost

Kod popustljivog modela roditelji ne postavljaju granice kada je u pitanju ishrana. Dete određuje šta će i kada će jesti. Neretko roditelj kuva po narudžbi deteta i dozvoljava mu grickanje između obroka. Ako dete izjavi da ne želi da jede spanać, roditelj će odmah ponuditi da pripremi nešto drugo po njegovoj želji. Ova deca češće jedu brzu hranu, grickalice i slatkiše. Neke studije pokazuju da ova deca imaju probleme sa viškom kilograma još od predškolskog uzrasta.

Foto: Shutterstock

Vreme obroka neka bude srećno opuštanje

"Baš kako treba" model

Autoritativni (ne autoritarni) stil podrazumeva da roditelji podržavaju dete da jede dobro uz tačno određena pravila ponašanja.

- Kada dete izjavi da ne želi da jede spanać uz komentarisanje kako je "bljak" ili "fuj", roditelj mu objašnjava da nije lepo govoriti ružno kada je hrana u pitanju, te da ne mora da jede ono što mu se ne sviđa jer ima i druge hrane na stolu. Ova deca lakše regulišu unos hrane, jedu više voća i povrća, uglavnom imaju normalnu telesnu težinu. U suštini, kod ovog modela odgovornost se deli na roditelja i dete. Roditelj je odgovoran šta će se jesti, kada i gde, a dete koliko i šta od ponuđenog - poručuje Dijana Radetić.
 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija