• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/N.L.

19.03.2023

22:00

VREME JE ZA PRVU SADNJU! Baštenski radovi u martu, od pripreme zemljišta do orezivanja!

Shutterstock

Zanimljivosti

VREME JE ZA PRVU SADNJU! Baštenski radovi u martu, od pripreme zemljišta do orezivanja!

Podeli vest

Početak proleća je vreme da izađete u dvorište, baštu ili na terasu i počnete sa prvim radovima...

Dani su sve duži, a do kraja marta nestaje i opasnost od izmrzavanja zemljišta, odnosno sadnica. Ukoliko ste u nedoumici šta je to što biste mogli sada da radite u bašti, evo nekoliko predloga odakle da počnete.

Priprema zemljišta

U ovom periodu potrebno je očistiti baštu od korova, biljnih ostataka i opalog lišća i prekopati je. Takođe, možete dodati kompost ili druga organska đubriva da biste poboljšali kvalitet zemljišta. Ukoliko ste primetili bilo kakve probleme sa višegodišnjim biljkama, kao što su bolesti ili štetočine, preporučuje se prskanje nekim od prirodnih preparata za zaštitu bilja. To mogu da budu različiti biljni čajevi, kao što su kamilica, neven, ruzmarin, bosiljak itd.

Foto: Shutterstock

Potrebno je očistiti baštu od korova, biljnih ostataka i opalog lišća i prekopati je

Sadnja voća

Ako planirate da sadite voće, mart je idealan mesec za to. Rasad treba da bude zdrav i dobro razvijen, a sadnja se vrši u pripremljeno zemljište sa dodatkom đubriva. Obratite pažnju na rastojanje između sadnica i na pravilno postavljanje sadnica u zemlju.

Setva semena na otvorenom

U martu možete započeti setvu semena na otvorenom, u zavisnosti klimatskih uslova i vrste biljaka koje želite da uzgajate. Preporučuje se sejanje povrća koje se lako prilagođava i hladnijem vremenu, kao što su grašak, rotkvica, zelena salata, spanać, šargarepa, blitva, cvekla i luk. Od cveća možete da posadite seme noćne frajle, vrbene, petunije...

Sadnja lukovica

Mart je idealan mesec za sadnju lukovica poput narcisa, lala, i krokusa. Preporučuje se da se postavljaju na dubinu koja je dvostruko veća od njihove veličine, ostavljajući razmak od 10 do 15 cm između njih, a mogu se posaditi ruže i dan i noć.

Sadnja cveća u kontejnerima

Ako planirate da uzgajate cveće u kontejnerima za rasad (u zatvorenom prostoru), koristite kvalitetno zemljište i seme koje je pogodno za tu svrhu. Neke od biljaka koje dobro uspevaju u kontejnerima su petunije, muškatle, surfinije i begonije.

Foto: Shutterstock

Biljke koje dobro uspevaju u kontejnerima su petunije, muškatle, surfinije i begonije

Rezidba

U martu je potrebno orezati višegodišnje biljke koje cvetaju leti, kao što su hortenzije i ruže. Orežite sve suve i bolesne grane, kao i one predugačke ili one koje se preklapaju sa drugim granama.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija