• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.04.2023

16:00

DA LI STE POD VELIKIM STRESOM? Spisak simptoma i načini da ih prevaziđete!

Freepik.com

Zanimljivosti

DA LI STE POD VELIKIM STRESOM? Spisak simptoma i načini da ih prevaziđete!

Podeli vest

U slučaj da imate neki od ovih simptoma preporučujemo vam mini godišnji odmor, povećanu fizičku aktivnost, šetnju u prirodu ili pak druženje s vama dragim ljudima...

Postoji mnogo različitih simptoma koji mogu ukazivati na to da smo pod prevelikim stresom. Ovi simptomi se mogu pojaviti fizički, emocionalno i mentalno. Ako primetite da se suočavate sa nekim od ovih tegoba, važno je da se posvetite svojoj dobrobiti i potražite pomoć ako je potrebno. 

Neki od najčešćih simptoma stresa uključuju:

Fizički simptomi

Fizički simptomi mogu da uključuju glavobolje, bolovi u mišićima, napetost u telu, problemi sa spavanjem, umor, nesanica, gubitak apetita ili preterano jedenje, probleme sa varenjem i digestivnim sistemom.

Foto: Shutterstock

Nesanica može da bude simptom, ali i posledica stresa 

Posledice

Stres može da ima štetne efekte na različite aspekte zdravlja i može da doprinese razvoju različitih bolesti i stanja - anksioznosti i depresije, kardiovaskularnih bolesti, problema sa varenjem, insomnije, glavobolje, prehlada i gripa, autoimunih bolesti. Stres, naravno,  nije jedini faktor koji dovodi do razvoja ovih bolesti, ali može da bude jedan od faktora koji ih pogoršava.

Emocionalni simptomi 

U emocionalne simptome spadaju anksioznost, nervoza, iritabilnost, ljutnja, osećaj nemoći, depresija, osećaj usamljenosti, izolovanosti, tuga.

Mentalni simptomi 

Mentalni simptomi mogu da se ogledaju kroz poteškoće sa fokusiranjem, probleme sa koncentracijom, loše procene i odlučivanje, brze i česte promene raspoloženja, osećaj da se ne može postići ništa što se planira.

Šta dalje?

Najvažnije je da obratite pažnju na svoje telo i emocije kako biste brzo prepoznali i prevazišli ovo neprijatno, ali i nezdravo stanje. Probajte nekoliko ovih saveta i pronađite ono što vama najbolje odgovara:

Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost je posebno korisna u prirodi

1. Vežbanje: Vežbanje je jedan od najboljih načina da se smanji stres. Bilo koja vrsta aktivnosti, poput trčanja, brzog hodanja, vožnje bicikla ili joge, može da pomogne u smanjenju napetosti i stresa.

2. Tehnike opuštanja: Tehnike poput meditacije, dubokog disanja ili progresivne mišićne relaksacije mogu da budu veoma korisne za smanjenje stresa i napetosti.

3. Isključivanje: Ponekad je najbolje jednostavno se isključiti od stresnih okolnosti i odvojiti malo vremena za sebe. To može da uključuju čitanje knjige, slušanje muzike, gledanje filma ili šetnju u prirodi.

Foto: Shutterstock

Nađite vreme za odmor i relaksaciju

4. Razgovor sa bliskim ljudima: Ponekad je najbolje razgovarati sa nekim ko nas razume i ko može da pruži podršku i savete. To može da bude bliski prijatelj, član porodice ili terapeut.

5. Zdrava ishrana: Ishrana bogata voćem, povrćem, žitaricama i proteinima može da pomogne održavanju zdravog tela i uma. Konzumiranje previše kofeina, šećera i alkohola može dodatno da poveća stres.

6. San: Kvalitetan san je važan za oporavak tela i uma. Potrebno je osigurati dovoljno sna kako bi um i telo mogli da se odmore i oporave.

Foto: pexels.com

Družite se

7. Upravljanje vremenom: Planiranje i organizacija mogu da pomognu u smanjenju stresa. Napravite listu obaveza, postavite prioritete i rasporedite vreme na odgovarajući način kako biste izbegli osećaj pretrpanosti.

8. Hobi: Bavite se aktivnostima koje volite, poput slikanja, sviranja instrumenta ili čitanja. To će vam pomoći da se opustite i oslobodite od stresa.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija