• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.04.2023

15:00

SVAKA DOMAĆICA MORA DA ZNA: Ofarbajte JAJA u tačno ovo vreme i dodajte JEDAN sastojak za ZDRAVLJE!

Freepick

Zanimljivosti

SVAKA DOMAĆICA MORA DA ZNA: Ofarbajte JAJA u tačno ovo vreme i dodajte JEDAN sastojak za ZDRAVLJE!

Podeli vest

Kroz vekove su se razvile brojne tehnike ukrašavanja jaja, ali i dalje ostaje važno da se prvo jaje oboji u crveno na Veliki petak rano ujutru.

Farbanje jaja za Vaskrs je tradicija koja se u Srbiji održava od 16. veka, a ovaj poseban običaj postao je neizostavni deo jednog od najradosnijih hrišćanskih praznika. Tokom vekova razvijene su brojne tehnike ukrašavanja jaja, ali je i dalje važno prvo jaje ofarbati u crveno jer ono simbolizuje nevinu krv Isusa Hrista prolivenu na Golgoti, a ujedno je i boja vaskrsenja. Tradicionalno, to jaje je ostavljeno da bude čuvar kuće. Međutim, i danas u narodu postoji dilema kog dana i u koje vreme treba farbati jaja.

Foto: Freepick

- Jaja se boje, zavisno od regiona, od Velikog četvrtka do Velike subote, ali najčešće na Veliki petak, rano ujutro - kaže Vesna Marjanović, etnolog i antropolog.

Ukoliko ne stignete u ranim jutarnjim časovima, onda ih ofarbajte do podneva. Obično se tome posvećuje domaćica kuće. Naime, prvo se pomoli, a potom u vodu u kojoj će kuvati jaja obavezno dodaje i malo svete vodice.

Potom ukućani na Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista, izgovaraju sledeću molitvu za oprost greha:

Nebeski Oče,

Zahvaljujemo Ti što si u punini vremena poslao svog Sina na ovaj grešan svet, ne da bi ga osudio, već da bi se svet po Njemu spasio; da svi koji veruju u Njega budu izbavljeni od greha i smrti i postanu s Njim baštinici večnog života.

Danas se sećamo boli i patnje tvoga Sina, koji je bio spreman sve podneti da bismo mogli biti slobodni od kazne za greh. Platio je cenu, davši svoj život kao otkupninu, da nam ponudi dar večnog života.

Pomozi nam da nikada ne uzimamo zdravo za gotovo ovaj ogroman dar ljubavi za nas grešnike. Hvala što si po Kristu pružio ruku prijateljstva svakom grešniku i hvala što po veri u Njegovu žrtvu primamo oproštenje greha i život večni.

Hvala Ti, Gospodine Isuse, što si patio za nas, pravedan za nepravedne da nas privedeš k Bogu. Hvala što smo Tvojim ranama izečeni. Hvala što smo zbog Tvoje velike žrtve izbavljeni iz ropstva greha. Hvala što su greh i smrt pobeđeni i što ćemo nakon ovog života na zemlji doći u Tvoje Kraljevstvo i provesti večnost s Tobom.

A dok kročimo kroz ovaj život, neka nas Tvoj Duh ispunjava i uvodi u istinu Tvoje Reči. Pomozi da svakodnevno provodimo više vremena u Reči, molitvi i činjenju dobrih dela. Pomozi da budemo iskreni svedoci za Tvoje Kraljevstvo, tako da još mnogi izgubljeni čuju za Radosnu vest i spase se od večne propasti. Amen!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija