• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.09.2023

09:07

Neverovatna sudbina žene sa najpoznatije fotografije! Sa 13 godina je postala slavna, a živela je u totalnoj bedi (FOTO)

Profimedia

Zanimljivosti

Neverovatna sudbina žene sa najpoznatije fotografije! Sa 13 godina je postala slavna, a živela je u totalnoj bedi (FOTO)

Podeli vest

Kada je Stiv Mekari fotografisao Šarbat Gula, imala je samo 13 godina. Završila je na naslovnoj strani Nacionalne geografije, a nije ni znala da je postala poznata.

Stiv Mekari je 1985. godine fotografisao tada 13-godišnju devojčicu, Šarbat Gula, a fotografija je postala svetski poznata. Međutim, na žalost, sudbina same "avganistanske devojke" bila je veoma teška. 

U vreme kada je nastala čuvena fotografija, Stiv je radio na priči o avganistanskoj izbegličkoj krizi, a zbog brzine svega što se odigravalo, čak nije uspeo da sazna njeno ime. Tek nakon objavljivanja fotografije na naslovnoj strani Nacionalne geografije, otkriven je njen identitet.

Kako je utvrđeno kasnije, Mekari nije imao dozvolu da je fotografiše, što je u suprotnosti s paštunskom kulturom, gde žene ne bi trebalo da pokazuju ​​lice muškarcima van porodice.

Mnogi smatraju da je Šarbat iskorišćena. Mekari je postao svetski poznat, a ona je živela u siromaštvu. Nakon što je odustala od školovanja, udala se za pekara kada je imala 13 godina. S porodicom je pobegla iz Avganistana i rodila četiri ćerke i sina, ali nažalost, jedna kćerka je preminula.

Mekari ju je 2002. godine pronašao i ponovo fotografisao, kako je ona rekla, nije ni znala da je u međuvremenu postala poznata. 

 

 

- Proslavila me je, ali je dovela i do mog zatvaranja. Posle svih ovih problema bih želela da osnujem nevladinu organizaciju, koja ljudima nudi besplatno lečenje. Pre ovoga sam bila seljanka. Nije mi se dopalo što je moja fotografija u medijima. Sada sam jako srećna što mi je ukazana čast i učinila me je poznatom među ljudima. Ishod fotografije je pomogao mnogim udovicama i siročićima. Sada sam ponosna na to - kaže Šarbat.

Nacionalna geografaja je tada pokrila troškove lečenja za njenu porodicu i hodočašća u Meku.

Šarbatin muž je preminuo od hepatitisa C. Pakistanska Federalna istražna agencija je 2016. uhapsila Šarbat, jer je živela u Pakistanu s falsifikovanim dokumentima. Osuđena je na 15 dana zatvora, novčano kažnjena i deportovana u Avganistan.

Bivši predsednici Ashraf Gani i Hamid Karzai su nju i njenu decu dočekali u Kabulu u plati. Vlada je obećala da će joj pružiti finansijsku podršku. U decembru 2017. dobila je kuću od 280 kvadratnih metara i 700 dolara mesečne stipendije za život i medicinske troškove.

Kada su Pakistanci shvatili da će im čitav slučaj narušiti reputaciju, ipak su joj ponudili da ipak ostane, ali je ona to odbila. Izjavila je da će u Pakistan eventualno dolaziti samo da ode na grob muža i ćerke i pomoli se.

Nakon što su Talibani 2021. zauzeli Kabul, pretili su Šarbat i drugim slavnim ženama. Krajem iste godine joj je u Italiji odobren status izbeglice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija