• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: infoemr.rs

01.10.2023

19:30

7 kulinarskih čarolija! Zapamtite ove savete, možda će vam zatrebati

Freepik.com

Zanimljivosti

7 kulinarskih čarolija! Zapamtite ove savete, možda će vam zatrebati

Podeli vest

Ne bacajte paradajz čija se kora smežurala, kad ga ispečete, dobićete sos. Kašika za sladoled najbolje čisti tikvice i bundeve, a led skuplja višak masnoće...

Bez obzira na to da li ste u kuhinji početnik ili već dobro vladate tom teritorijom, sigurno će vam od koristi biti ovih nekoliko saveta koje smo izdvojili iz britanskog priručnika koji ima više od 300 caka za kuvare.

Evo nekih od njih:

Čišćenje semenki

Da biste brzo izvadili semenke iz bundeve i tikvice, koristite metalnu kašiku za sladoled. Njene zaoštrene ivice će lako očistiti povrće od semenki.

Foto: Shutterstock

Pečurke očistite starom četkicom za zube

Pečeurke i zubi

Čišćenje pečuraka olakšaće vam četkica za zube. Nema potrebe koristiti posebne četke, čista mekana četkica ima praktičnu ručku, a zahvaljujući svojoj veličini može doći do teško dostupnih mesta i dobro ih očistiti. Posle čišćenja pečuraka, četkicu za zube operite u mašini za pranje sudova ili prokuvajte.

Višak masnoće

Ako je pripremljeno jelo previše masno, višak masnoće pokupite pomoću nekoliko kockica leda i papirne salvete. Umotajte led u salvetu i pređite njome preko površine jela. Led će privući masnoću sa površine.

Foto: Shutterstock

Omekšali paradajz ispecite u rerni

Gnjecavi paradajz

Paradajz čija se kora smežurala nije nejestiv. Ne bacajte ga jer je takav odličan za pečenje. Možete ga iskoristiti u sosevima, salatama i sendvičima. Izbockajte ih viljuškom i stavite u posudu za pečenje obloženu papirom. Pecite ih 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 190, pa pecite još 20 minuta do pola sata. Važno je da se karamelizuju, a ne da izgore.

Više soka

Da biste iz limuna dobili najviše soka, zagrejte ga u mikrotalasnoj 30 sekundi ili minut-dva u toploj rerni Istrljajte ga dlanovima, pa iscedite.

Foto: pexels.com

Limun zagrejte, pa iscedite

Foliju u frižider

Kuhinjsku foliju čuvajte u frižideru kao što to rade svi iskusni svetski kuvari. Hladna folija je laka za rukovanje, manje se lepi i kida.

Dekoracija od citrusa

Za posebne prilike sto možete ukrasiti pomoću belanaca, krupnog šećera i citrusa. Umutite belanca, pa četkicom za testo premažite belance po limunu i drugom voću po vašoj želji. Voće pospite krupnim šećerom pazeći da bude u potpunosti obloženo njime. Voće u šećernom omotaču stavite na papir i pustite da se osuši. Kasnije napunite njima činiju i stavite je kao dekoraciju. Gosti će biti iznenađeni.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija