• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

26.11.2023

15:20

Kuća zmaja i Igra prestola inspirisani su stvarnim događajima! Serija koja je napravila haos zasnovana je na istoriji

youtube/max

Zanimljivosti

Kuća zmaja i Igra prestola inspirisani su stvarnim događajima! Serija koja je napravila haos zasnovana je na istoriji

Podeli vest

Svet Vesterosa kreirao je autor Džordž R. R. Martin u svojoj seriji knjiga "Pesma leda i vatre". On je takođe 2018. napisao i "Vatra i krv", roman odvojen od glavnog serijala. Ova knjiga opisuje svet stotinama godina pre "Igre rpestola" i služi kao osnova za seriju "Kuću zmaja".

Serija počinje porodičnim sukobima oko nasledstva kraljevske loze tokom vremena poznatog kao "Ples zmajeva". Glavno je pitanje ko će na tronu naslediti kralja Viserisa i Targarijana. Njegova ćerka, princeza Renira, očekuje da će to biti ona čime će postati prva žena na čelu Vesterosa. Međutim, to neće biti tako lako…

Na Komik konu u San Dijegu 2022, Martin je detaljnije govorio o događajima iz stvarnog sveta koji su inspirisali njegovu knjigu i seriju. Sličnosti sa nekim događajima iz istorije prilično su jasne.

Foto: youtube/max

 

Anarhija

Martin je inspiraciju za "Kuću zmaja" našao u istorijskom periodu poznatom kao "Anarhija" ili "Bezvlašće", građanskom ratu u Engleskoj i Normandiji koji se odigrao između 1138. i 1153. Sukob je bio podstaknut engleskim kraljem Henrijem I koji je svoju ćerku Matildu imenovao za naslednicu nakon što je njegov sin umro prelazeći Engleski kanal.

Naterao je gospodare zemlje da joj se zakunu na vernost, što su svi oni zgodno "zaboravili" nakon Henrijeve smrti.

- Rekli su: "Oh, to ne važi!" i onda se pojavio njen rođak Stiven koji je brzo prešao kanal, ukrao riznicu i krunisao se za kralja. Postalo je užasno i krvavo - objasnio je Martin.

Problemi nasleđivanja i građanskog rata koje je to izazvalo veoma su slični problemima sukcesije u "Kući zmaja". Nakon smrti kralja njegov nećak Stiven od Bloa, preuzeo je vlast uz pomoć svog brata, biskupa Henrija od Vinčestera. Početak Stivenove vladavine je bio obeležen žestokim sukobima sa engleskim baronima, pobunjenim velškim vođama i škotskim invazijama.

Nakon velike pobune na jugozapadu Engleske, Matilda je izvršila invaziju na Englesku uz pomoć svog polubrata Roberta od Glostera. Sukob je potrajao skoro 15 godina jer nijedna strana nije uspevala da stekne odlučujuću prednost.

Nakon ograničenih pohoda, opsada i velikih žrtvi sa obe strane, Stiven je potpisao mir sa Matildinim sinom Henrijem priznavši ga za svog naslednika.

 

 

"Igra prestola" je takođe inspirisana istorijskim događajima

Ova serija nije prva koju je Martin napravio služeći se stvarnom istorijom. Potvrido je da je "Igra prestola" inspirisana engleskim Ratom ruža, piše portal Vintage news.

Kao i kod "Anarhije", to je bio sukob nastao oko pitanja nasleđivanja. Porodice Lankaster i Jork su se osećale kao da zaslužuju krunu Engleske. Rezultat toga bio je komplikovan 32-godišnji sukob koji se završio osnivanjem kuće Tjudor koja je došla na čelo Engleske.

Pravi ratni događaji poslužili su kao osnova za glavne sukobe unutar serije, posebno između Lanistera i porodice Stark, a bili su inspiracija i za "Rat pet kraljeva". U seriji postoje i drugi likovi koji se mogu povezati sa istorijskim ličnostima, kao što su Deneris Targarjen i Henri Tjudor, ili Ned Stark i Ričard od Jorka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija