• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.12.2023

10:55

Zovu je "Crvena Zorica"! Žena iz Bosne je opsednuta ovom bojom - nosi je i na sahrane, a spremila je i svoj nadgrobni spomenik

Facebook/ZoricaZvonko Rebernik

Zanimljivosti

Zovu je "Crvena Zorica"! Žena iz Bosne je opsednuta ovom bojom - nosi je i na sahrane, a spremila je i svoj nadgrobni spomenik

Podeli vest

Zorica Rebernik (71) iz Breze u Bosni i Hercegovini već četiri decenije obučena je u crveno od glave do pete.

 

 

Sve u kući Zorice Rebernik, od otirača i metle, do zidova i šoljica za kafu, u crvenoj je boji, a podigla je i nadgrobni spomenik za sebe i supruga Zorana, za koga se udala u crvenoj venčanici, od specijalnog crvenog granita uvezenog iz Indije.

Učiteljica u penziji živi u crvenoj kući. Ona i Zoran jedu iz crvenih tanjira, piju iz crvenih čaša I spavaju u crvenoj posteljini. Čak joj je i kosa ofarbana u crveno.

- Kada sam napunila 18 ili 19 godina dobila sam snažnu želju da nosim crveno- rekla je Zorica za Rojters.

Odeća crvene boje joj, kako kaže, daje osećaj snage i moći.

Opsesija crvenom bojom Zoricu je učinila prepoznatljivom i svojevrsnom urbanom ikonom u gradu Breze nadomak Tuzle.

- Svi me znaju. Čim me ljudi vide nude mi različite crvene stvari- kazala je Zorica, dodajući da bi odbila svaki poklon koji nije crvene boje, bez obzira koliko je vredan.

Čak i na sahrane ide obučena u crveno. A jedini problem koji ima jeste taj što njen suprug ne primećuje kada obuče nešto novo.

 

 

- Slušala sam govor svog tela. Sve je došlo iz duše, iz srca, iz mog tela. Nisam nikada pričala s nekom stručnom osobom... Samo sam slušala sebe - rekla je na početku razgovora Zorica, a odmah se stiče utisak da je posredi jedna energična žena (simbolika - crvena je simbol vatrenosti, između ostalog).

Gde god se pojavi, u centru je pažnje

- Ja crvenu nosim isključivo zbog sebe. Nisam uopšte nametljiva. Prijatelji mi kažu da bi trebalo više da se eksponiram, da uđem u Ginisovu knjigu rekorda... Volela bih da vidim nekog ko ovako dosledno nosi neku drugu boju. Ali.. Znate onaj film "žena u crvenom" pa glumica ima samo crvenu haljinu - poručila je.

Zorica je u penziji, ali kaže da je završila Učiteljsku školu, a onda i večernju političku školu. Četiri decenije je radila kao nastavnik razredne nastave, a bila je i "veoma društveno-politički aktivna".

Na razgovoru za posao nosila je crveno pred komisijom i to nije bila prepreka da dobije posao, ali je zato morala da bude "lepa, zgodna, doterana, da lepo govori". Standardi su se, rekla je, u međuvremenu promenili, nagore.

Naglasila je i da njenim đacima i njihovim roditeljima nikada nije smetala njena ljubav prema crvenoj. Učenicima je čak često poklanjala crvene majice pa je ceo razred bio u tonu.

Koliko Zorica voli crvenu, možda najbolje zna njen suprug Zvonko sa kojim je od 1975. u braku.

- Znate kako se kaže, sa kim si, takav si. Nosi i moj suprug crvenu, ali voli on i neke druge boje, a nikada mu nije smetao moj način odevanja, crvena kosa... Podržavao me je. Evo kada smo kupovali poslednji automobil, bilo je samo modela u sivoj ili beloj boji. Kupili smo metalik, a onda sedišta presvukli crvenom kožom. Auto je unutra skroz crven. Znate kako crvena i siva lepo izgledaju zajedno - pohvalila se Zorica koja je i na venčanju nosila crvenu haljinu.

- Nisam mogla da je pronađem u radnjama pa mi je jedna kreatorka iz Tuzle sašila venčanicu. Muž mi je tada rekao: "Gde ćeš, Zorice, to da obučeš, svi će gledati u tebe?". Evo i danas svi gledaju u mene gde god me vide.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija