• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.12.2023

20:40

Vežbe za lenštine! Tabata trening traje 4 minuta, a daje odlične rezultate

Shutterstock

Zanimljivosti

Vežbe za lenštine! Tabata trening traje 4 minuta, a daje odlične rezultate

Podeli vest

Tabata trening je način vežbanja koji je u poslednje vreme sve popularniji u svetu.

Ovaj vid vežbanja traje veoma kratko, a ukoliko ste dosledni, ima i odlične rezultate.  

Tabata je jedna vrsta intervalnog treninga visokog intenziteta. Ovaj način treniranja potiče od japanskog olimpijca Izumija Tabate i po njemu je i dobio ime. A glavna caka je u intervalima vežbanja.

Ovaj trening traje svega četiri minuta. 

Tokom tog vremena neophodno je da 20 sekundi vežbate, a onda 10 sekundi odmarate, pa tako u krug dok ne isteknu četiri minuta. 

U početku je preporučena doza treninga baš četiri minuta, ali kako budete odmicali sa treningom, savetuje se da dođete do nivoa od četiri ponavljanja. 

Foto: Shutterstock

 

 

Kad se sve sabere to je ukupno 16 minuta vašeg dnevnog vremena. 

Tabate i njegov tim su objasnili da su intervali od 20 sekundi treninga, a zatim 10 sekundi odmora, jako efikasni za povećanje aerobnog i anaerobnog kapaciteta ljudi. 

Ono što tabata trening razlikuje od od drugih sličnih programa je to što su kod ovog sistema pauze kraće od setova vežbanja.

Ovaj oblik treninga preporučuje se svima koji žele da umanje masne naslage na telu kao i onima koji su malo lenji ili nemaju dovoljno vremena za neke druge vrste treninga. 

Foto: Shutterstock

 

 

Primer tabata treninga 
 
Odaberite jednu vežbu - čučnjevi, trčanje u mestu, podizanje kolena, sklekovi, trbušnjaci, preskanje konopca... 
Tu vežbu 20 sekundi radite sa 100 odsto mogućnosti, najbolje što možete. Posle odmarajte 10 sekundi.
Da bi sve trajalo predviđena 4 minuta, neophodno je da tu vežbu uzastopce ponovite osam puta. (8 x 30 sekundi ) 
U zavisnosti od vaše kondicije, ovo može da bude jedan deo treninga ili ceo trening. Najbolji rezultati se postižu ako vežbate 16 minuta dnevno, ali je sasvim u redu da vežbate i samo 4 minuta dnevno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija