• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

08.01.2024

22:40

Lupa k'o Maksim po diviziji! Pronalazač čije ime je postalo deo čuvene izreke i to zbog izuma koji je izumeo

profimedia

Zanimljivosti

Lupa k'o Maksim po diviziji! Pronalazač čije ime je postalo deo čuvene izreke i to zbog izuma koji je izumeo

Podeli vest

Sigurno ste za nekoga ko govori nepovezano ili o temi o kojoj ne zna mnogo, čuli da se kaže da "lupa kao maksim po diviziji".

Verovatno ste tu sintagmu i sami makar nekoliko puta iskoristili, ali da li ste se zapitali - ko je Maksim? Koja divizija? Zašto lupa?

Priča koja se krije iza ove izreke zapravo je istorijska. 

Da li je Maksim osoba?

I da i ne!

Maksim iz pomenute izreke zapravo je ser Hiram Stivens Maksim, britanski pronalazač američkog porekla koji je živeo krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je veoma uspešan i iza sebe je ostavio patente za brojne uređaje - pegle za kosu, mišolovke, letelice i parne pumpe. Tvrdio je čak i da je izumeo sijalicu, ali je u istoriji ipak najpoznatiji po izumu prvog automatskog oružja ili - mitraljeza.

Maksim je svoj mitraljez patentirao 1883. a nakon što je naredne godine pred publikom demonstrirao njegov rad, nije bilo vojske koja nije želela ovo oružje. A kako i ne bi. Mitraljez je mogao da ispali 600 metaka u minutu i, iako se danas smatra preteškim i suviše glomaznim, u svoje vreme je prestavljao poslednji krik vojne mode!

I tu dolazimo do začkoljice! Jer "maksim" iz popularne izreke zapravo nije osoba već - oružje! Mitraljez je dobio ime "Maksim" po svom tvorcu i on je taj koji "lupa po diviziji", piše "Istorijski zabavnik". 

Foto: profimedia

 

Zašto "lupa"?

Zato što je ovo oružje proizvodilo ogromnu buku!

Osim što je sejao kišu metaka po neprijateljima, maksim je bio i strašno bučan, pa je ondašnjim ljudima izgledalo "kao da lupa".

Prvo su ga nabavili Britanci. Zabeleženo je da ga je prvo dobio Singapurski dobrovoljači korpus još 1889. ali je zapravo najviše korišćen prilikom ekspedicija u Africi, pre svega zato što su se domorodci plašili zvuka ovog oružja. Istorija pamti i da je mitraljez prvi put korišćen prilikom kolonizacije Rodezije, a istoričari ga danas nazivaju i "oružjem kojim je kolonizovana Afrika".

Nije prošlo mnogo vremena, a i druge evropske sile u svoje naoružanje su uvrstile "maksima". To je bio slučaj i sa srpskom vojskom, a tu dolazimo i do odgovora na pitanje.

 

 

Kojoj diviziji?

"Maksim" je svoju najveću primenu našao tokom Prvog svetskog rata kada su ga, u različitim varijantama, koristile sve zaraćene strane, uključujući i srpsku vojsku.

Zbog svoje ogromne ubojite moći i zvuka, vojnicima je ovo oružje delovalo naročito strašno i imalo je veliki uticaj na tadašnju kulturu. U to vreme nastao je i izraz koji se zadržao sve do današnjih dana - lupa kao maksim po diviziji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija