• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infomer.rs

17.12.2023

20:40

Koliko je vremena potrebno da se oslobodimo loše navike? Novi rituali brišu stare

Shutterstock

Zanimljivosti

Koliko je vremena potrebno da se oslobodimo loše navike? Novi rituali brišu stare

Podeli vest

Novogodišnje odluke o promeni ishrane, treniranju i korigovanju loših navika, najčešći su zadaci koje milioni ljudi širom sveta zadaju sebi tokom poslednjih dana decembra.

Svako od nas ima neke male navike, rituale bez kojih ne može da zamisli dan. I dok su neke navike korisne i poželjne, neke druge bismo rado izbacili, često s počekom Nove godine, ali to mnogima teško pada. Za odvikavanje od njih potrebno je i vreme, ali pre svega čvrsta volja i motivacija, tvrde psiholozi.

Oni koji su istraživali oblikovanje ljudskih navika utvrdili su da ne postoji precizno određeno vreme koje je potrebno da je usvojimo. Posle niza eksperimenata, na londonskom univerzitetu utvrđeno je da nam je u proseku potrebno 66 dana da bismo se navikli na neku (pozitivnu) radnju. Nekima od onih koji su učestvovali u istraživanju bilo je potrebno najmanje 18 dana, a nekima čak 254!

Foto: Shutterstock

Ljudima je potrebno 66 dana da bi ustalili naviku

- Sve je to individualno. Sticanje svake navike, bila ona dobra ili loša, počinje psihološkim uzrokom, odnosno psihološkom petljom koja se sastoji iz tri dela. Prvi od njih je okidač koji mozgu dopušta određeno ponašanje. Drugi deo je samo to ponašanje, a treći nagrada, koja bi u budućnosti mogla da izazove okidač za ponavljanje ponašanja - objašnjavaju psiholozi.

Nakon što se navika formira, veoma je teško prekinuti s njom, s obzirom na to da ona vremenom postaje nesvesni proces i obavlja se gotovo mehanički.

Uvedite novu naviku

Da bi se neka loša navika iskorenila, psiholozi tvrde da je neophodno istovremeno uvesti novu naviku. Tokom uvođenja nove navike stara još postoji, ali je reakcija neurona u mozgu na okidač stare navike znatno slabija, kada se paralelno pojavi i nova, dobra navika.

Foto: Shutterstock

Raditi nešto novo je deo motivacije

- Da bi loša navika bila uspešno iskorenjena, neophodno je da budete motivisani, da vam odgovaraju okolnosti u kojima se nalazite i da istovremeno radite i nešto novo. Motivaciju za odvikavanje od loših navika morate pronaći duboko u sebi i svakodnevno sebi objašnjavajte zašto morate da ostanete dosledni. Lošu naviku uvek menjajte nekom dobrom i budite uporni i strpljivi - objašnjavaju stručnjaci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija