• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

03.01.2024

08:50

Fascinantno otkriće! Naučnici otkrili unutrašnjost mumije - kada su odmotali telo faraona, ugledali su neverovatan prizor (VIDEO)

pexels.com

Zanimljivosti

Fascinantno otkriće! Naučnici otkrili unutrašnjost mumije - kada su odmotali telo faraona, ugledali su neverovatan prizor (VIDEO)

Podeli vest

Nekada je bilo nemoguće proučavati unutrašnjost mumije, a da se ona ne ošteti.

Naučnici iz Britanskog muzeja već neko vreme koriste 3D skeniranje kako bi "zavirili" u unutrašnjost egipatskih mumija koje se nalaze kod njih. Na taj način saznali su detalje o životu osobe koje bi inače bilo teško dobiti bez oštećenja kovčega ili same mumije.

 

 

Naučnici iz Kaira nedavno su otišli "korak dalje" digitalno "odmotavši" 3.500 godina staru mumiju faraona Amenhotepa I koji je vladao Egiptom između otprilike 1525. i 1504. godine pre naše ere.

Uz pomoć trodimenzionalne kompjuterizovane tomografije (CT) oni su proučili unutrašnjost mumije došavši do velikih saznanja, pre svega, o izgledu drevnog faraona. Prema njihovim nalazima, Amenhotep je imao usku bradu, mali nos i kovrdžavu kosu. I posle 3.500 godina mumija ima zapanjujuće dobro očuvane zube što je istraživače naročito zainteresovalo. U trenutku smrti imao je oko 35 godina.

 

 

Kako ovu mumiju naučnici nikada pre nisu odmotavali, na telu je otkriven i raskošan nakit s kojim je faraon sahranjen. Unutar omotača nalaze se amajlije. Pojas sa perlama, verovatno od zlata, nalazi se preko zadnje strane njegovih kukova.

Interesantno je da originalna grobnica Amenhotepa nikada nije pronađena. Veruje se da je nekada u prošlosti ili opljačkana ili smatrana nesigurnom i ispražnjena, a njegovo telo je premešteno radi bezbednosti, verovatno više puta.

Pronađen je u Luksoru 1881. godine, sakriven sa mumijama brojnih kraljeva i plemića Novog kraljevstva i čuvan je u Egipatskom muzeju u Kairu.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija