• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.01.2024

13:20

Još jedna serija o životu slavnih modnih dizajnera! Španski modni genije - Balensijaga (VIDEO)

Shuterstock

Zanimljivosti

Još jedna serija o životu slavnih modnih dizajnera! Španski modni genije - Balensijaga (VIDEO)

Podeli vest

Privatni životi slavnih modnih dizajnera nešto je što je javnost oduvek posebno intrigiralo i zanimalo. Serije poput 'Halstona' ili 'Ubistva Đanija Versačea' privukle su mnogo pažnje.

Za ovu godinu već su najavljene priče o životu Koko Šanel i Kristijana Diora. Uz to, uskoro kreće i mini-serija o životu španskog modnog genija - Kristobala Balensijage.

Serija 'Kristobal Balensijaga' je prvi Dizni+ originalni španski scenario, a u glavnoj ulozi našao se španski filmski glumac Alberto San Huan.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Balenciaga (@balenciaga)

 

- Biti deo ovog projekta je čast: za lik, za scenario, za reditelje i ekipu. To je izazov za sve nas. To je gotovo kao da snimate tri filma u četiri meseca, na različitim jezicima i s razmakom od nekoliko decenija između početka i kraja. Ukratko: to je emocija! - komentarisao je Alberto uz kojeg se u seriji pojavljuje i Džema Velan kao britanska modna novinarka Prudens Glin.

Šest epizoda obuhvatiće nekoliko decenija života legendarnog dizajnera, od vremena Španskog građanskog rata do sedamdesetih godina prošlog veka, a prva epizoda na Dizni+ platformu stiže 19. januara, posle čega će nove epizode stizati svakog četvrtka, zaključno s 23. februarom.

 

 

Kristobal Balensijaga Ejsagire rođen je u Španiji 1895. godine u skromnoj porodici ribara i krojačice. Kao dete je većinu vremena provodio s majkom dok je ona radila, a već s 12 godina je postao krojački šegrt. Kada je bio tinejdžer, plemkinja iz njegova grada, markiza Kaza de Tores, postala mu je prva pokroviteljka i mušterija. Upravo je ona poslala Kristobala u Madrid, gde je prošao formalnu obuku krojenja i stekao veštine koje će se pokazati ključnim za njegovu budućnost.

Posle mnogo uspešnih godina u Španiji, tokom kojih je oblačio kraljevske porodice i aristokrate, Balensijaga je u avgustu 1937. otvorio svoj prvi pariski salon. Cilj mu je bio da bude u blizini pariskih modnih kuća visoke mode koje su u to doba vladale scenom. I stigao je u pravom trenutku, u savršenom prostoru između vrhunca karijere Koko Šanel i proboja Ibera de Živanšija i Kristijana Diora, koji su vladali nešto kasnije. Posle Drugog svetskog rata, 1951. pokorio je modni svet svojim jedinstvenim strukturnim dizajnom. Krajem pedesetih predstavio je liniju 'Empire' s haljinama visokog struka koje su obeležile šezdesete, a ikoničke komade stvarao je sve do svoje smrti 1972. godine.

Budući da su danas prva asocijacija na ime Balensijaga svi oni bizarni komadi koji nastaju pod kreativnom palicom Demne Gvasalije, biće interesantno videti same početke jedne od najvećih modnih kuća i čoveka čije će ime u modnoj istoriji zauvek ostati zapisano zlatnim slovima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija