• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

23.01.2024

15:30

Snimak iz 1967.godine od koga se diže kosa na glavi! Ovako zaista izgledaju obredi sahranjiva kod starih Vlaha (VIDEO)

youtube/RTS

Zanimljivosti

Snimak iz 1967.godine od koga se diže kosa na glavi! Ovako zaista izgledaju obredi sahranjiva kod starih Vlaha (VIDEO)

Podeli vest

Snimak je nastao davnih godina u jednom selu pored Negotina, koji je malo je reći nakon emitovanja zaprepastio mnoge koji su ga pogledali.

Ekipa radio-televizije Beograd je sa stručnjacima iz Etnografskog muzeja posetila je sela na istoku Srbije i zabeležila, kako i sam narator kaže "čudne, praiskonske običaje i verovanja o životu i smrti koja se prenose s kolena na koleno, a koja ni hrišćanska crkva nije mogla izmeniti nego im se čak morala podčiniti".

U selu Srbovo pored Negotina ekipa je tada zabeležila i deo običaja prilikom sahranjivanja. Prvo štu su primetili bili su širom otvoreni prozori na jednog kući i muziku u dvorištu.

Kada neko umre, običaj je da se pripreme darovi koje će on, simbolično, poneti na onaj svet. Smrt pokojnika zapravo je gledana kao prilika da se po njemu pošalju zagrobni darovi njegovom rano preminulom sinu koji nikada nije bio sahranjen po ovom običaju.

 

 

Sahrana koju su tom prilikom kamere zabeležile bila je specifična po tome što se, simbolično, uz pokojnika tada sahranjivao i njegov sin koji je još pre 23 godine poginuo na Sremskom frontu. Na vencu namenjenom sinu bila je postavljena njegova slika sa ženom iako je ona u to vreme još uvek bila živa i odavno udata za drugog čoveka.

Ona je bila jedna od narikača nad odrom preminulog, a njen tadašnji muž jedan od onih koji su nosili kovčeg bivšeg svekra svoje žene.

Foto: youtube/RTS

 

Iako u osnovi paganski, ovi vlaški običaji duboko su ukorenjeni među narodom, a o tome svedoči i činjenica da se na snimku, u koloni koja iz kuće kreće na groblje na sahranu, može videti i sveštenik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija