• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.02.2024

20:00

Držite mleko u vratima frižidera? Pod hitno to prestanite da radite, evo i zašto

Shutterstock

Zanimljivosti

Držite mleko u vratima frižidera? Pod hitno to prestanite da radite, evo i zašto

Podeli vest

Iako mnogi praktikuju da mleko odlažu baš tamo, stručnjaci apeluju da ga u vratima ne treba držati.

Većina ljudi misli da će stavljanjem hrane u frižider sačuvati njen kvalitet i rok trajanja. Takođe, mnogi se vode ustaljenim navikama pa, primera radi, voće i povrće stavljaju u fioke frižidera, a mlečne proizvode u vrata frižidera. Međutim, nije svejedno kako odlažete hranu. Takođe, neki od principa kojih se pridržavate su jednostavno pogrešni.

Ešli Ardejl, članica organizacije Choice koja se bavi zaštitom potrošača, kaže da je redosled slaganja hrane veoma važan kako bi se očuvao njen kvalitet.

Foto: Shuterstock

Različite namirnice zahtevaju i različito održavanje temperature

- Različite namirnice zahtevaju i različito održavanje temperature, pa bi ih bilo dobro složiti prema određenom planu, a tako ćete ih i lakše pronaći ako ih ima puno - kaže ona.

Preporučuje zamrzavanje mesa i mesnih proizvoda u zamrzivaču, što verovatno i radite. Međutim, ako ga nemate, onda ga stavite na najvišu policu, skroz iza, na kraj police, gde je najhladnije.

Voće i povrće treba držati u fioci koja se obično nalazi na dnu frižidera. Paradajz je izuzetak i nikako ga ne treba držati u frižideru, već u korpi s voćem koja je na sobnoj temperaturi, jer paradajz brzo na kvalitetu (u frižideru), piše Dejli Mejl.

Mleko i jaja

Većina nas mleko drži u vratima frižidera, ali Ešli preporučuje da ga stavite na neku od polica, jer temperatura u vratima nije dovoljno niska, pa mlečni proizvodi neće tako dugo trajati i izgubiće svežinu.

Foto: Freepik.com

Jaja držite u originalnom pakovanju

Što se tiče jaja, koja uvek treba držati u frižideru, Ešli kaže da ih je bolje ostaviti u originalnim kutijama nego u pregradama frižidera.

- Kutije su sigurne, ne mirišu na drugu hranu i na njima se uvek vidi rok trajanja. Pravilno skladištena jaja mogu da traju i do mesec dana - otkrila je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija