• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.08.2024

22:00

Na ovogodišnjoj Olimpijadi u Parizu 2 namirnice su strogo zabranjene! Razlog će vas iznenaditi

Reuters

Zanimljivosti

Na ovogodišnjoj Olimpijadi u Parizu 2 namirnice su strogo zabranjene! Razlog će vas iznenaditi

Podeli vest

Dve namirnice su strogo zabranjene na ovogodišnjoj Olimpijadi, a evo i zašto.

Tokom Olimpijskih igara će čak 60 odsto hrane biti bez mesa, a čak 80 procenata svih jela biće proizvedena od lokalnih sastojaka iz Francuske.

Kako piše Index.hr, čak 33 odsto obroka biće biljnog porekla, a prvi put će oko 15.000 sportista jesti iz tanjira koji se mogu prati umesto iz jednokratnih.

Osim toga, jela za sportiste kreiraće neki od najpoznatijih francuskih kuvara, a sada su poznate još neke informacije.

Četrdeset hiljada obroka dnevno

Sama količina sastojaka potrebnih za Olimpijsko selo u Parizu je ogromna, a neki mediji navode da je to najveći ugostiteljski posao ikada.

Na Olimpijskim igrama učestvovaće čak 15.000 sportista iz 206 zemalja, a ako uključimo pomoćno osoblje, kuvari će morati da pripremaju oko 40.000 obroka dnevno.

Kao što je ranije pomenuto, trećina obroka biće biljnog porekla, a 30 odsto će biti organskog porekla.

Foto: Shuterstock

 

Osim toga, većina namirnica dolazi iz Francuske, a jedine namirnice koje dolaze iz drugih zemalja su banane, kafa i čokolada – procenjuje se da će za olimpijsko selo biti potrebno čak 3 miliona banana i 27 tona kafe.

Koja je hrana zabranjena?

Pomfrit se neće služiti u Olimpijskom selu zbog potencijalnog rizika od požara upotrebe friteze u tako prepunoj zoni.

Pored toga, avokado je zabranjen iz ekoloških razloga. Naime, avokado bi trebalo da se uvozi iz daleka, a osim toga, avokadu je potrebno mnogo vode da raste, a cilj organizatora je da podstakne ljude da smanje ugljenični otisak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)
Live TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)

Hrvatske snage proterale su, te 1995. godine, više od 250.000 Srba, a ubili oko 2.000. Zloglasna zločinačka operacija "Oluja" počela je u ranu zoru četvrtog avgusta. Bojana Vučić iz Zavičajnog kluba Kordunaša, profesorka Gordana Martinović Vujanović i dete "Oluje" Nemanja Mandić govorili su o paklu koji su proživljavali dok su, zajedno sa svojim porodicama, bežali u Srbiju pod naletom hrvatskih krvnika.

03.08.2024

17:00

Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"
Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"

U Beogradu je otkriven šokantan slučaj nakon što je M. M. (39), porodilja u teškom stanju, dovezena u Ginekološko-akušersku kliniku "Višegradska". Prijem ove žene u bolnicu prijavljen je Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega je policija započela dalju istragu. Istraga je dovela policiju do stana na Vračaru, gde je M. M. živela. U stanu su pronašli mrtvu bebu.

03.08.2024

12:45

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija