• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

05.06.2025

14:20

Popularni napitak štiti bubrege: Jedna šolja dnevno može da sačuva njihovu funkciju

Shuterstock

Zdravlje

Popularni napitak štiti bubrege: Jedna šolja dnevno može da sačuva njihovu funkciju

Podeli vest

Sve veći broj istraživanja potvrđuje da je umeren unos kafe dobar za zdravlje, a najnovija studija sa Johns Hopkins Univerziteta pokazuje da jedna šolja kafe dnevno može značajno da smanji rizik od akutnog oštećenja bubrega.

Prema podacima objavljenim u časopisu "Kidney International Reports", oni koji su svakodnevno pili bilo koju količinu kafe imali su 15 odsto manji rizik, pri čemu su najveća smanjenja zabeležena u grupi koja je pila dve do tri šolje dnevno, sa smanjenjem rizika od 22 do 23 odsto.

Foto: Shutterstock

 

Čak su i osobe sa komorbiditetima, poput visokog krvnog pritiska, indeksa telesne mase (BMI) i dijabetesa, imale 11 odsto manji rizik u poređenju sa onima koji nikada nisu konzumirali kafu.

U zaključku studije, navodi se da je veći unos kafe povezan je sa manjim rizikom od pojave akutne insuficijencije bubrega i mogao bi da predstavlja mogućnost za kardiorenalnu zaštitu putem ishrane.

- Već znamo da je redovna konzumacija kafe povezana sa prevencijom hroničnih i degenerativnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i bolesti jetre - kaže autor istraživanja dr Čirag Parikh, direktor Odeljenja za nefrologiju i profesor medicine na Johns Hopkins University School of Medicine, a prenosi Ifarsala.

Foto: Shutterstock

 

Koristeći podatke iz studije "Atherosclerosis Risk in Communities Study", koja je u toku i prati kardiovaskularne bolesti u četiri američke zajednice, istraživači su u velikoj populacionoj studiji pratili 14.207 odraslih osoba prosečne starosti 54 godine.

Učesnici su beležili broj šolja kafe koje su pili dnevno tokom 24 godine. Tokom studije zabeleženo je 1.694 slučajeva akutnog oštećenja bubrega.

Prema dr Čiragu Parikhu, kafa postaje saveznik bubrezima zahvaljujući biološki aktivnim jedinjenjima u kombinaciji sa kofeinom, ili čak samom kofeinu, koji poboljšava protok krvi i efikasnije korišćenje kiseonika u bubrezima.

Istraživački tim ističe da dodaci poput mleka, šlaga, šećera ili zaslađivača mogu da utiču na ovaj zaštitni efekat, te naglašava potrebu za dodatnim istraživanjima kako bi se precizno razjasnili aktivni mehanizmi koji kafu čine delotvornom u očuvanju zdravlja bubrega, naročito na ćelijskom nivou.

Kafa sadrži širok spektar jedinjenja

Kako navode istraživači, kafa, jedno od najčešće konzumiranih pića širom sveta, sadrži širok spektar jedinjenja, uključujući:

  • kofein
  • diterpene
  • hlorogensku kiselinu

Ona se u potpunosti razvijaju nakon procesa prženja zrna i imaju niz zdravstvenih koristi.

Uobičajena konzumacija kafe povezana je sa prevencijom hroničnih i degenerativnih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i bolesti jetre.

Ova velika populaciona studija otkrila je da je veća dnevna konzumacija kafe povezana sa manjim rizikom od pojave hronične bolesti bubrega nakon što su izvršena prilagođavanja za demografske, kliničke i dijetetske faktore.

- Dakle, uobičajena konzumacija kafe ima veliki potencijal za smanjenje rizika od progresivne bolesti bubrega - navodi se u objavljenoj studiji.

Koein značajno menja funkciju bubrega

Najčešće proučavano jedinjenje u kafi je kofein, metilksantinski alkaloid i antagonist adenozinskog receptora, koji značajno menja funkciju bubrega mehanizmima brzog delovanja, uključujući modifikaciju renin-angiotenzin-aldosteronskog sistema, bazni protok bubrežne plazme, hemodinamiku i natriurezu.

Kofein takođe inhibira reapsorpciju natrijuma u ​​proksimalnim i distalnim tubulama bubrega, čime povećava izlučivanje rastvorenih materija i slobodne vode, i pretpostavlja se da u potpunosti inhibira lokalni tubulo-glomerularni povratni odgovor kako bi se povećala distalna isporuka natrijuma.

- Druga manje proučavana bioaktivna jedinjenja u kafi, uključujući hlorogenske kiseline, laktone hlorogenske kiseline, p-kumarinsku kiselinu, nikotinsku kiselinu, teobromin i trigonelin takođe se moraju smatrati da potencijalno doprinose zaštitnim efektima kafe kod bubrega, jer su mnoga od ovih polifenolnih jedinjenja snažni biljni antioksidanti za koje je utvrđeno da poboljšavaju generalizovanu upalu i oksidativni stres, ključne faktore u razvoju akutnog oštećenja bubrega. Iz ovih razloga, konzumiranje kafe može ublažiti i rizik od razvoja akutne infarkta miokarda - navode autori studije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set