• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

27.11.2025

13:40

Konzervirana hrana može da ubije: Izgleda bezopasno, a skriva smrtonosni toksin - obratite pažnju (VIDEO)

Shutterstock

Zdravlje

Konzervirana hrana može da ubije: Izgleda bezopasno, a skriva smrtonosni toksin - obratite pažnju (VIDEO)

Podeli vest

Konzervirana hrana je sastavni deo ishrane u mnogim domaćinstvima. Ipak, naizgled neznatno oštećenje ambalaže, poput udubljenja na limenci, predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Iza udubljenih limenki krije se rizik o kojem potrošači gotovo nikada ne razmišljaju.

Stručnjaci za bezbednost hrane i medicinski radnici upozoravaju da konzumacija hrane iz takve ambalaže može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih posledica, uključujući, u retkim slučajevima i smrtni ishod, piše Express.

Šta je botulizam?

Glavni rizik povezan sa oštećenim limenkama jeste botulizam, retka, ali teška bolest koju izaziva toksin bakterije Clostridium botulinum. Ova bakterija, prirodno prisutna u okruženju poput tla i vode, razmnožava se u anaerobnim uslovima, odnosno u sredini bez kiseonika. Zato unutrašnjost limenke, ako je narušen njen hermetički integritet, postaje pogodno okruženje za njen rast.

Dr Ešli Enedi, specijalistkinja medicine životne sredine, pojašnjava ozbiljnost ovog problema.

 

@drashleyeeeee Dented cans might look harmless… But they can make you seriously sick 😳 Here’s what to check before you eat! 🥫 #PublicHealth #FoodSafety #MedicalTok #Botulism #HealthTips ♬ original sound - Dr Ashley Eeeee |Public Health

 

- Iako udubljene limenke mogu delovati bezopasno, one nose rizik od ozbiljnih bolesti. Udubljenje, posebno ono u blizini gornjeg ili donjeg šava, može izazvati mikropukotine u hermetičkom zatvaraču. Time se otvara put za ulazak i rast bakterije Clostridium botulinum - ističe dr Enedi.

Unutar limenke, u anaerobnim uslovima, bakterija proizvodi botulinski neurotoksin, jedan od najmoćnijih poznatih bioloških toksina, koji deluje na nervni sistem i može da izazove paralizu.

Problem proizilazi iz mogućeg narušavanja integriteta ambalaže.

Dok manja, plitka udubljenja na telu limenke, koja ne zahvataju šavove, uglavnom ne predstavljaju značajan rizik, duboka i oštra udubljenja zahtevaju poseban oprez. Takva oštećenja, posebno na gornjim i donjim ivicama, mogu stvoriti mikroskopske pukotine. Kroz njih mikroorganizmi iz spoljašnje sredine mogu prodrleti u sadržaj, gde se u anaerobnim uslovima bakterija Clostridium botulinum može razmnožavati i proizvoditi toksin.

Ključni problem, kako naglašava doktorka, jeste činjenica da se kontaminacija botulinskim toksinom ne može detektovati čulima.

- Toksin ne može da se vidi, namiriše niti oseti u ukusu. Hrana može da izgleda i ima potpuno normalan ukus, zbog čega osoba nije svesna opasnosti konzumacije - objasnila je ona.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Klinička slika botulizma izazvanog hranom obično se razvija naglo, najčešće unutar 18 do 36 sati od konzumacije kontaminisane namirnice, sa periodom inkubacije koji može da traje i do osam dana. 

Nakon toga javljaju se karakteristični neurološki simptomi: zamagljen ili dvostruki vid, ptoza (spušteni očni kapci), dizartrija (otežan govor), disfagija (otežano gutanje), suvoća usta, kao i izražena mišićna slabost koja se progresivno širi.

U daljem toku bolesti može da dođe do paralize mišića, uključujući i respiratorne, što bez hitne medicinske intervencije i primene antitoksina može rda rezultira respiratornim teškoćama i smrtnim ishodom.

Prevencija je ključna

Osim udubljenja, postoje i drugi pokazatelji koji ukazuju na to da konzervirani proizvod nije siguran za konzumaciju. To uključuje napuhnutu ili deformisanu ambalažu, što je posledica stvaranja gasova usled mikrobiološke aktivnosti.

Prisutnost rđe koja probija metal, curenje sadržaja ili neuobičajen miris prilikom otvaranja takođe su nedvosmisleni znakovi kvarenja, zbog kojih proizvod treba bez dileme odbaciti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40