• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.06.2023

23:20

BUDITE SE UMORNI? Možda pravite neku od ovih grešaka

Shutterstock

Zdravlje

BUDITE SE UMORNI? Možda pravite neku od ovih grešaka

Podeli vest

Ako se budite umorni i nakon dovoljnog broja sati spavanja, verovatno bi trebalo da promenite navike.

Poznato je da je kvalitetan san neophodan za normalno funkcionisanje i dobro zdravlje. Idealno bi bilo da se svako jutro budite odmorni, puni elana i energije.

Ali ako spavate osam ili sedam sati, a osećate se umorno, verovatno negde grešite. Kvalitetan san nije nedostižan, potrebno je samo izmeniti neke navike i usvojiti nove.

Proverite da li pravite neku od ovih grešaka.

Ne zamračujete spavaću sobu

Polumračno osvetljenje u sobi u kojoj spavate podstaći će vas da se opustite i pridoneće proizvodnji melatonina u vašem telu. Melatonin je hormon koji podstiče san. Navucite zavese ili koristite masku za spavanje.

Preporuka je da vodite računa o tome pošto preterano izlaganje svetlu može poremetiti vaš san i cirkadijalni ritam, odnosno biološki ritam spavanja i budnosti.

Predugo dremate

Najbolje vreme za dremanje je nakon ručka, u ranim poslepodnevnim satima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako spavate u toku dana to može poremetiti vaš noćni san. Najbolje vreme za dremanje je nakon ručka, u ranim popodnevnim satima.

Idealno bi bilo da odremate dvadesetak minuta. 

Imate loš krevet

Dobar krevet je stabilan, udoban, izdržljiv, siguran i pritom čvrsto podržava dušek. Važno je da on osigurava optimalnu potporu za udoban san.  

Kvalitetan krevet omogućava miran i neprekinut san jer smanjuje prenošenje pokreta i prigušuje zvukove, što je posebno važno ako delite krevet ili ako često menjate položaj tokom noći.

 

Foto: Shutterstock

Spavanje

Previše grejete spavaću sobu

Loš san može uzrokovati i neodgovarajuća temperatura. Ne bi trebalo da bude ni prevruće ni prehladno u sobi u kojoj spavate.

Većina istraživanja je potvrdila da se najbolje spava u malo hladnijim prostorijama, na optimalnih 16-18° C.

Imate dušek koji nije prilagođen vašim potrebama

Kako biste se probudili odmoreni i bez ikakvih bolova, veoma je važno na kakvom dušeku spavate. On bi trebalo da bude prilagođen vašoj konstituciji i navikama spavanja.

Ako duže vrijeme spavate na neprilagođenom dušeku, možete razviti khonične probleme kao što su bol u leđima, napetost mišića, ukočenost zglobova, loše držanje i umor.

Takođe, dušek koji vam ne pruža dobru podršku može biti uzrok poremećaja spavanja, poput nesanice, čestog buđenja i nemirnog sna.

Foto: Shutterstock

Kvalitetan san

Kasno i obilno večerate

Ako se želite kvalitetno naspavati, nemojte jesti tešku hranu u večernjim satima. Ako želite kvalitetan san zaboravite na testa, slatkiše, masnu i začinjenu hranu.

 idealno je odabrati hranu bogatu esencijalnom aminokiselinom triptofan, poput ćuretine, jogurta ili banane, koja pomaže u proizvodnji melatonina, hormona sna.

Preporuka je da se jede 4 sata pre spavanja. 

U vašoj spavaćoj sobi ne vlada umirujuće okruženje

Ako imate udoban krevet, mogli biste doći u iskušenje da u njemu provedete svoje slobodno vreme, ali to zapravo može uzrokovati probleme pre spavanja.

Koliko god bio udoban, krevet ne bi trebalo da bude mesto za rad od kuće ili za gledanje serija uz grickalice. Ovakve navike mnogima uzrokuju probleme sa spavanjem.

 Spavaća soba bi trebalo da bude miran kutak u kom se osećate udobno i spokojno.  Iz nje bi tebalo izbaciti sve suvišne predmete, kao i televizor. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija