• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

14.08.2023

09:40

Heliko bakterija i ishrana! Evo šta će vam olakšati simptome, a šta nikako ne treba da jedete

Shutterstock

Zdravlje

Heliko bakterija i ishrana! Evo šta će vam olakšati simptome, a šta nikako ne treba da jedete

Podeli vest

Fermentisani proizvodi, sa probioticima se preporučuju ukoliko imate problem sa heliko bakterijom.

Zahvaljujući naučnicima Beriju Maršalu i Robinu Varenu iz Australije, osamdesetih godina 20. veka otkrivena je uloga heliko bakterije u razvijanju gastritisa i čira na želucu. 

Mnogi zaraženi ne osećaju simptome ili su oni veoma blagi, međutim kod 15 do 20 odsto inficiranih javljaju se problemi poput gorušice, nadimanja, mučnine, bola u gornjem delu stomaka, loš zadah, kao i gubitak apetita.

Ishrana može i pozitivno i negativno uticati na ove simptome, odnosno ublažiti ih i držati pod kontrolom ili ih pogoršati.

S obzirom na to da heliko bakterija izaziva i povećano lučenje želudačne kiseline, namirnice koje povećavaju kiselost u želucu, ujedno povećavaju i tegobe. Takođe, da bi se sprečilo intenzivno stvaranje želudačne kiseline i bol u želucu, opšta preporuka je konzumiranje lako svarljive, vlaknaste hrane u manjim, a češćim obrocima (pet do šest manjih obroka dnevno), odnosno da se zaražena osoba ne prejeda, ali i ne gladuje.

Hrana koja se preporučuje prilikom infekcije helikobakterijom

Foto: Shutterstock

bol u stomaku

Fermentisani proizvodi sa probioticima - jogurt sa probioticima ili kefir, kao i kombuha čaj.

Voće i povrće - šargarepa, krompir, brokoli, jabuke spadaju u grupu vlaknaste, lako svarljive hrane i najčešće ne izazivaju dodatne tegobe.

Med - neke vrste meda, kao što je na primer manuka med, imaju bakteriostatsku aktivnost, a konzumiranje meda minimun jednom nedeljno, doprinosi smanjenju rizika od infekcije heliko bakterijom.

Ulja i namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama - maslinovo, ulje lana, lanene semenke, losos i tunjevina.

Hrana koju je potrebno izbegavati - sva prerađena, pržena, dimljena, masna, kisela i veoma začinjena.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set