• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

19.08.2023

12:11

Uvlačite stomak da izgleda ravniji? Odmah prestanite - prete vam ovi ozbiljni zdravstveni problemi

Shutterstock

Zdravlje

Uvlačite stomak da izgleda ravniji? Odmah prestanite - prete vam ovi ozbiljni zdravstveni problemi

Podeli vest

Uvlačenjem stomaka možete uzrokovati sindrom peščanog sata, koji između ostalog dovodi do bola u leđima i drugih problema.

Verovatno nikada niste čuli za "sindrom peščanog sata", iako ste možda i sami krivi za njega.

Međutim, stručnjaci su otkrili kako ovaj nezvanični poremećaj može izazvati neprijatne zdravstvene komplikacije, kao što su bol u leđima i refluks kiseline.

Sindrom peščanog sata se javlja kada neko previše uvlači stomak, najverovatnije da bi izgledao mršavije.

Stručnjaci ističu da kada osoba uvlači stomak, ona uvlači i rebra i dijafragmu prema unutra.

Normalno, tokom udisaja, dijafragma, mišić koji se nalazi ispod pluća, širi se ka spolja, pomažući plućima da se prošire.

Iako ovo može izazvati iluziju figure u obliku peščanog sata, a možda čak i stvoriti manji struk, na duže staze ovo nije prirodan način na koji se vaše telo kreće.
Stručnjaci su napisali da "mnogi priželjkuju ravan stomak, ali da ga dugo držite uvučenim, nije dobra ideja".

U nekim slučajevima, telo može razviti sindrom peščanog sata kao odbrambeni odgovor na bol, ili je prisutan od detinjstva zbog slabog rasta mišića.

Nije zvanično dijagnostikovan, ali medicinski stručnjaci ga prepoznaju kao pravu stvar.

Zdravstveni problemi

Foto: Shutterstock

stomak

Bol u donjem delu leđa je jedan od najčešćih problema povezanih sa sindromom peščanog sata. Dijafragma je kritični stabilizator donjeg dela leđa. Dakle, kada ne radi kako treba, donji deo leđa ostaje slab. Ovo implicira da drugi mišići moraju efikasnije da rade kako bi nadoknadili disfunkciju dijafragme donjeg dela leđa.

Uvlačenje stomaka takođe može izazvati bol u vratu, jer se grudi i ramena podižu tokom udaha, umesto da se stomak širi ka spolja.

Štaviše, ako je dijafragma oštećena, to može povećati rizik od refluksa kiseline.

- Pored disanja i balansiranja, dijafragma dodatno funkcioniše i kao sfinkter ( mišić koji se nalazi uz početni deo mokraćne cevi), pomažući da se spreči da se sadržaj želuca vrati u grlo - rekli su stručnjaci.

Dr Adam Tejlor sa Univerziteta Lankaster, rekao je da ovaj sindrom može da napreže mišiće karličnog dna.

- Ako stomak smatrate tubom paste za zube, stiskanje u sredini stvara pritisak na vrhu i na dnu. Pritisak na vrhu utiče na disanje, tako što čini da dijafragma (glavni mišić uključen u uvlačenje vazduha) ne može da se povuče što dalje. Pritisak na dnu, stvara veću silu na mišiće karličnog dna, jer se trbušna šupljina smanjuje u zapremini, kada se stomak uvuče. Pored toga, postoje povećane sile na zglobovima kičme i karlice, jer su trbušni mišići manje sposobni da apsorbuju udar kada su napeti - rekao je doktor za theconversation.com

Da li je to popravljivo?

Sindrom peščanog sata nije trajan, ali je potrebno vreme da se odviknete od ovoga.
Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite je da ojačate mišiće jezgra u stomaku vežbanjem.

Fizioterapija takođe može pomoći u učenju kako pravilno koristiti dijafragmu i osloboditi se naprezanja na drugim mestima u telu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija