• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

26.08.2023

16:30

4 namirnice koje povećavaju apetit! Deluju bezazleno, ali su "prikriveno zlo" za vitku liniju

Shutterstock

Zdravlje

4 namirnice koje povećavaju apetit! Deluju bezazleno, ali su "prikriveno zlo" za vitku liniju

Podeli vest

Ukoliko vodite računa o ishrani, korn fleks, gazirana pića i još neke namirnice treba da izbegavate u širokom luku.

Kada se radi o ishrani, mnogi ljudi nisu svesni da kao što postoje zdrave namirnice, takođe postoje one koje zapravo povećavaju apetit i posledično dovode do povećanja kilograma. 

Detaljnije o njima, objasnila je nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Kada želite da izgubite kilograme ili jednostavno vodite računa o ishrani, bilo bi dobro da izbegavate ili u potpunosti izbacite iz upotrebe namirnice koje povećavaju apetit. Neke od namirnica jednostavno vas ne mogu zasititi, a uglavnom su to one koje sadrže veće količine brzo svarljivih ugljenih hidrata kao što su šećer i belo brašno - navodi nutricionistkinja i otkriva koje su to namirnice:

Korn fleks

Jednostavni ugljeni hidrati, u kombinaciji sa šećerom, uzrokuju pad šećera u krvi i izazivaju osećaj gladi. Šta više, kada se ujutru unese takva hrana, nivo kortizola, hormona koji udvostručuju glukozu u krvi je na vrhuncu, a organizmu je teže da preradi šećer, što dovodi do stalnog osećaja gladi i želje da se jede nešto slatko.

Dijetalna gazirana pića

Oznaka koja kaže da nema šećera u piću, nije razlog za opuštanje. Veštački zaslađivači provociraju povećan osećaj gladi, jer ne sadrže prirodni šećer i telo počinje da ga traži "sa strane".

Foto: Shutterstock

gazirana pića

Pasta

Pasta napravljena od brašna su jednostavni ugljeni hidrati. Pored dodatnih kalorija u njima nema ništa, jer u procesu prerade pšenice, gubi sve korisne elemente. Jednostavni ugljeni hidrati brzo zasićuju, ali i brzo vraćaju osećaj gladi. Preferiraju se testenine od durum pšenice ili rezanci napravljeni od brašna heljde. 

Grickalice

Grickalice, posebno slane, su najgora ideja za užinu. Pored toga što su to jednostavni ugljeni hidrati, oni sadrže veliku količinu soli: u proseku 0.7 grama u jednom pakovanju čipsa, sa dnevnom stopom za osobu, od 5 grama. A so, zauzvrat zadržava tečnost u telu, što dovodi do oticanja i nakupljanja toksina.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija