• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.08.2023

17:20

Velike vrućine  i psihičko zdravlje: evo ko je najviše ugrožen

pexels.com

Zdravlje

Velike vrućine i psihičko zdravlje: evo ko je najviše ugrožen

Podeli vest

Prema istraživanjima velike vrućine veoma utiču na psihu čoveka, a posebno su ugrožene depresivne i anksiozne osobe.

Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da osećaj prevelike vrućine snažno utiče na mentalno zdravlje i raspoloženje.

Povišeni nivoi kortizola uzrokovani porastom temperature mogu nas učiniti razdražljivim i nemirnim.

Uobičajeni efekti visokih temperatura na mentalno zdravlje uključuju osećaj letargije, nesanicu, povećanu razdražljivost, bes, anksioznost, depresiju i stres.

Iako ovi psihološki odgovori mogu izgledati kratkotrajni, oni mogu imati dugoročne posledice.

Foto: pexels.com

 

 

Jedna američka studija koja je proučavala više od dva miliona ljudi, otkrila je da se tokom vrućih dana broj poseta hitnoj pomoći zbog problema sa mentalnim zdravljem značajno povećava. 

Tokom leta, kada su velike vrućine, opadaju naše mentalne funkcije. To utiče na sporije razmišljanje i na smanjenu produktivnost na poslu.

Jedno istraživanje je pokazalo da je produktivnost na radnom mestu najveća na temperaturi vazduha od oko 22 stepena Celzijusa, dok produktivnost počinje da opada na 25 stepeni. Istraživanja takođe pokazuju da je sposobnost jasnog, brzog i efkasnog razmišljanja manja kada je naše telo pregrejano. 

Foto: pexels.com

 

 

Stručnjaci ističu da je važno da ostanete dobro hidrirani, jer to može pomoći u ublažavanju uticaja visokih temperatura na mentalno zdravlje.

Dehidracija je uobičajena tokom perioda ekstremnih temperatura i može pogoršati mentalne probleme. 

Osobe koje ne uzimaju dovoljno tečnosti, kao i psihički labilne osobe, posebno su ugrožene tokom velikih vrućina. 

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Nature Climate Change" pokazalo je da porast temperature od samo jednog stepena može pogoršati depresiju, anksioznost i povećati stopu samoubistava, prenosi Psychology today.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija