• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.09.2023

22:00

Navike koje ne valja činiti posle jela! Voće nije za pun stomak

pexels.com

Zdravlje

Navike koje ne valja činiti posle jela! Voće nije za pun stomak

Podeli vest

Zdrava ishrana je ključ zdravog života, ali samo onda kada je prate ispravne navike, kažu stručnjaci. Ako vam je dosad bilo zadovoljstvo da od stola pravo odete u krevet ili zapalite cigaretu, potrudite se ubuduće da to izbegavate.

Ovo su najčešće pogrešne navike koje činimo odmah posle jela i koje mogu da prouzrokuju probleme s varenjem, pa i celokupnim zdravljem.

Ako je voće deo obroka, tada će vam njegovi ugljeni hidrati, vlakna, vitamini i enzimi dobro doći, ali ukoliko hoćete da ga jedete na pun stomak, ne pitajte se onda što ste naduti. Organizmu je posle ručka potrebno mnogo više vremena da obradi i svari voće i njegove šećere.

 Čak i ako ste za ručak imali konjsko meso i povrće bogato gvožđem, jer znate da je to dobro za vašu krvnu sliku, šolja čaja posle toga izbrisaće sve što ste želeli da postignete ovim namirnicama. Tanini iz čaja ometaju apsorpciju gvožđa u organizmu, čime sprečavaju njegovu maksimalnu iskoristivost i mogu da utiču na pad njegovog nivoa. Ova loša navika može da vas košta lagane anemije, čiji su simptomi umor, slabost, vrtoglavice ili lošija cirkulacija.

Foto: Shutterstock

 

 

Mnogi misle da će im malo mehurića rasteretiti želudac posle obilnog jela, a činjenica je da će vam tečnost razblažiti želudačne sokove i samim tim usporiti probavu. Stručnjaci savetuju da pričekate s konzumiranjem bilo kakve tečnosti posle jela.

Za mnoge strastvene pušače od cigarete posle poslednjeg zalogaja nema lepšeg zadovoljstva. Taj osećaj olakšanja zapravo čini veliku štetu celom organizmu, a posebno probavi, jer cigareta oduzima važnu količinu kiseonika koji je telu potreban da bi se pravilno varila hrana, a telo tada upija mnogo više štetnih materija iz dima cigarete.

Ako vam se žuri, pa posle obroka planirate da se na brzinu istuširate pre izlaska, neće vam prijati provod. Naime, dok se tuširamo toplom vodom temperatura tela će se povećavati i naš organizam će dobijati signale da malo više krvi šalje prema koži, a ne prema želucu kojem je kvalitetan dotok krvi potreban za bolju probavu.

Posle ručka nikako ne bi trebalo da se razbaškarite u krevetu. Dremanjem ćete usporiti proces varenja, a vrlo je moguće da ćete se probuditi sa kiselinom u želucu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija