• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.09.2023

21:00

Lajmska bolest nije bezopasna! Doktroka otkriva simptome na koje treba obratiti pažnju

Shutterstock

Zdravlje

Lajmska bolest nije bezopasna! Doktroka otkriva simptome na koje treba obratiti pažnju

Podeli vest

Bolest je otkrivena 80-tih godina prošlog veka u oblasti Lajm u Konektikatu (SAD), po kojoj je i dobila ime...

Lajmska bolest, to jest Borreliosis, je multisistemska inflamatorna bolest koju prenose ujedom krpelji roda Ixodes (kod nas najčešće Ixodes ricinus), a izaziva je spiroheta (bakterija) Borrelia burgdorferi, kaže dr Marija Radulović, specijalista urgantne medicine.

Bolest je otkrivena 80-tih godina prošlog veka u oblasti Lajm u Konektikatu (SAD), po kojoj je i dobila ime. Nakon izvesnog vremena Vili Burgdorfer je izolovao spirohetu iz krpelja i na taj način potvrdio infektivnu prirodu oboljenja.

- Nakon ujeda krpelja dolazi do unošenja borelija u kožu, a zatim i njihovo kretanje kroz istu posle 3-32 dana. To je ustvari inkubacioni period koji najčešće traje 7-10 dana, nakon kog nastaje karakteristična promena u vidu pečata na koži na mestu ujeda koja se zove "eritema migrans" - navodi doktrka i dodaje da postoje tri stadijuma bolesti.

Tri stadijuma bolesti 

Eritema migrans-EM (I stadijum) se manifestuje prvo kao crvena makula (mrlja), a zatim crvenilo na koži koji se centrifugalno širi dostižući prosečno 15 cm u prečniku i jasno je ograničen od ostale kože. Ova promena traje 6 do 8 dana, a zatim počinje da bledi u centralnom delu. U ovom periodu može postojati i uvećanje regionalnih limfnih žlezda. Obično nema lokalnih simptoma, kao što su svrab ili parestezije, ali se mogu javiti sistemske tegobe kao što su malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, temperatura.

Foto: Shutterstock

Crveni pečet na mestu uboda je prvi simptom

- Neurološke manifestacije (II stadijum) sreću se kod 15 odsto bolesnika kod kojih EM nije lečen. Ovo je i period takozvane raširene infekcije, gde se najčešće sreće kranijalni neuritis (upala nerava i to n.VII jednostrano ili obostrano), meningitis (upala moždanica), karditis (srčani poremećaji) - objašnjava dr Radulović.

Pozna, odnosno trajna infekcija (III stadijum) nastaje mesecima-godinama nakon ujeda, a karakterišu je artritis (migratorni bolovi u velikim zglobovima najčešće kolenima koja su više otečena nego bolna i topla na dodir), acrodermatitis chronica atrophicans (kožna promena u vidu ljubičastih inflamatornih plakova nakon koje ona postaje atrofična ili sklerotična), encefalopatija (bolesti mozga)...

- U toku bolesti mogu nastati i promene na očima u vidu konjuktivitisa, ali najkonstantniji simptom u toku bolesti je umor. Izolacija je moguća i iz krvi, zglobne tečnosti i tako dalje - dodaje doktorka. 

Dijagnostika, lečenje i prevencija

Bolest se dijagnostikuje izolacijom borelija iz kože kod bolesnika sa eritemom migrans, mada je za njegovu dijagnozu dovoljan i klinički nalaz. U drugim labaratorijskim analizama mogu da se nađu i umereno povišena sedimentacija i leukociti, lako povišene transaminaze.

Foto: Shutterstock

Bolest se može potvrditi laboratorisjkom analizom

- Lajmska bolest se leči antibioticima, a sam izbor antibiotika zavisi od stadijuma bolesti i težine kliničke slike. Najbolji rezultati se postižu lečenjem na samom početku bolesti - naglašava dr Marija Radulović.

Najbolji način prevencije je izbegavanje izloženosti krpeljima, što se postiže nošenjem zaštitne odeće. Značajno umanjuje mogućnost infekcije je i uklanjanje krpelja u toku prvih 24 časa od ujeda. Antibiotska preventivna terapija se ne preporučuje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija